2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyedülálló vécédeszkát találtak Hadrianus falánál

2014. augusztus 29. 08:50

2000 éves, tökéletes állapotban megőrződött fa vécéülőkét fedeztek fel brit régészek Hadrianus falánál, Vindolanda római erődjének ásatása közben.

Bár a Vindolonda romjai között talált kétezer éves lelet nem olyan látványos, mintha pénzérme vagy ékszer volna, ép állapota és ritkasága miatt egyedülálló felfedezésnek számít.

A deszkát Northumberland megyében, a Hadrianus-fal déli részén található római kori erőd ásatásakor találták meg brit régészek. Andrew Birley ásatásvezető elárulta, hogy az erődítménynél korábban egyéb leletekre is bukkantak, köztük arany- és ezüstkincsekre, továbbá előkerültek mindennapos, az itt állomásozó római katonákhoz köthető használati tárgyak, úgy mint levelek, cipők és gyermek lábbelik.

Birley a vécédeszkát egy sárral teli, korábban szeméttel feltöltött árokban találta meg; mint elmondta, a falelet azért maradhatott fenn, mert a sár oxigénhiányos állapotot teremtett, megakadályozva azt, hogy a fa enyészetté váljon.

Vindolanda (wikipedia)

A Római Birodalom területéről eddig számos, kőből és márványból készült illemhely került elő, fadeszka azonban valószínűleg egy se. Birley vélekedése szerint a ködös Albion lakói nem igazán szerették volna, hogy dolguk végzéséhez hideg kövön kelljen ücsörögniük, így fát használtak a latrinák kialakításakor.

Birley közölte: maga az illemhely egyelőre nem került elő, a deszka pedig igen kényelmesnek tűnik. A kutatók most lázasan keresik az ülőkéhez tartozó latrinát, mivel a római kori illemhelyek rendszerint számos izgalmas régészeti lelettel szolgálnak. "Ha annak idején valaki beleejtett valamit a gödrökbe, aligha ment utánuk bárki is" - mondta az ásatásvezető

Az 1987 óta világörökségi védettséget élvező Hadrianus-fal egy az Egyesült Királyságban, Észak-Angliában található, az egyik tengerparttól a másikig húzódó kőfal, amelyet a római korban Britannia provincia határára építtetett i.sz. 122-től kezdődően Hadrianus császár (117-138) a barbárok feltartóztatására. A fal déli részén épült meg a vindolandai erőd a River Tyne és a Solway Firth közötti római út védelmére, ahol a légiókon kívüli segéd katonai alakulatok (auxilia) állomásoztak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár