2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ez lehet Hitler szülőházából

2014. május 16. 12:26

A tervek szerint nyelviskolát és integrációs központot alakítanak ki Hitler braunaui szülőházában - értesült a The Daily Telegraph.

Szemmel láthatóan se kiköpni, se lenyelni nem tudja Ausztria és Braunau önkormányzata Hitler szülőházát: régóta folyik ugyanis a vita arról, hogy mihez kezdjenek azzal az épülettel, ahol a náci vezető élete első három évét töltötte.

A 15 Salzburger Vorstadt egykoron vendéglőként működött, de elsősorban attól lett híres, hogy itt született 1889. április 20-án Adolf Hitler. A rövid idő ellenére az itt eltöltött időszak nem múlt el nyomtalanul: a kötődést a Harmadik Birodalom idején is kihasználták, Martin Bormann birodalmi miniszter a piaci ár négyszereséért vásárolta meg az ingatlant, azzal a céllal, hogy náci szentéllyé alakítsák az épületet. Hitler Ausztria bekebelezésekor, az 1938-as Anschluss idején kereste fel szülőházát, de többé már nem tért vissza. Egykori tulajdonosa 1954-ben az ár töredékéért vásárolta vissza az ingatlant.

Azóta több funkciót is kapott a ma ismét magántulajdonban álló ház, jelenleg azonban újra üresen áll. A sokszor politikai színezetet kapó üggyel már az osztrák Belügyminisztérium is foglalkozik. "Számunkra - ismerve az épület jelentőségét - fontos lenne, ha úgy tudnánk hasznosítani, hogy azzal segítsük az embereket" - mondta el Alexander Marakovits, a tárca szóvivője a The Daily Telegraph érdeklődésére.

Mint a lap megtudta, a Belügyminisztérium egy éve áll tárgyalásban a ház névtelenséget kérő nyugdíjas tulajdonosával. A hölgy korábban sikeresen megfúrta azt a tervet, hogy emlékhellyé alakítsák a házat, sőt - félve az esetleges neonáci támadásoktól - megakadályozta, hogy emléktáblát tegyenek a falra; ehelyett ma egy, a ház elé helyezett gránitlap utal híres-hírhedt szülöttjére. Arról is volt szó, hogy az épületből több lakást alakítanak ki, de ez is lekerült a napirendről, mert sokan attól tartottak, hogy a 15 Salzburger Vorstadt-ot nyomban ellepik a náciszimpatizánsok.

A Belügyminisztérium reméli, olyan megoldást talált, amely minden érintett felet kielégít. A tervek szerint ugyanis nyelviskola, illetve egy, a bevándorlók integrációját elősegítő hivatal jöhet létre Hitler szülőházának falai között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár