2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Diktátorok kedvenc ételei

2014. május 7. 16:12

"Az igazi forradalmár piros paprikát eszik!" - mondogatta Mao Ce-tung kínai vezető, aki leginkább zsírban tocsogó disznót vagy halat szeretett látni az ebédlőasztalon. Az elalvás előtt süteményt majszoló Hitler a vajas pisztrángért rajongott, míg Napóleon csirkét kívánt a csaták előestéjén. A megbuktatott Szaddam Mars csokikkal igyekezett átvészelni a bujkálás nehéz időszakát, Castrónak pedig majdnem az életébe került egy csokis shake. De vajon miért kellett kimosni Rákosi gyomrát?

Az édesszájú Führer

A Harmadik Birodalom vezetője állítólag szigorú vegetáriánus életmódot folytatott és tartózkodott a tömény szeszes italoktól is, ugyanakkor az édességeket nem vetette meg. Sőt a berghofi személyzetnek az volt a feladata, hogy lefekvés előtt egy ínycsiklandó tortaszeletet készítsen ki Hitler számára, aki azt akkor fogyasztotta el, mikor a rezidenciában tartózkodók már réges-rég aludtak. A mogyoróval és mazsolával megszórt almatorta a Führer mindennapi betevője volt, de Hitler a csokoládés sütit és a pogácsával felszolgált teát is szerette - utóbbit egyébiránt nymphenburgi porceláncsészéből szürcsölgette.

Egyes beszámolók szerint a Führer hét teáskanál cukrot tett a teájába, és még a borhoz is adott néhány grammot, ugyanis nélküle keserűnek találta. Vendégeit gyakran kínálta fagylalttal és cukorkákkal. Kedvenc szakácsa, Gerhardt Shtammer elmondása szerint gyakran sütött neki tortát is, amelyet időnként szvasztikával díszített. A Führer kedvenc ételei között megtalálhatjuk a májgombócot, a kaviárt, de a vajban sült pisztrángnak sem tudott ellenállni. Élete utolsó napjaiban annyira rettegett attól, hogy megmérgezik, hogy csak húslevesen és burgonyapürén élt.

Egy kutatás szerint Hitler vegetarianizmusa egyike a történelmi legendáknak. A Harmadik Birodalom ugyanis mesteri szinten gyakorolta a propagandát, felhasználva az akkori időben modernnek számító tömegmédiumokat is, mint például a rádió vagy a filmhíradó. Bár több forrás szól Hitler vegetarianizmusa mellett, az újabb kutatások szerint Hitlert csupán a propaganda állította be olyan aszketikus vezetőnek, aki tartózkodik a hústól, az alkoholtól és a dohányzástól is. Holott állítólag igencsak szerette a különféle sonkákat, a híres bajor Bratwurstot és a jófajta borokat is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár