2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiverte a biztosítékot a londoni divatház a náci sassal

2014. május 7. 08:44

Feldühödött vásárlók azt követelik a brit Boy Londontól, hogy változtassa meg a nemzetiszocialista szimbólumra hajazó márkajelzését.

A londoni divatház ruháit előszeretettel hordják a celebek, Rihanna amerikai és Jessie J. angol énekesnő mellett a világhírű angol modellt, Cara Delevingnét is látták már Boy London márkájú pólóban feszíteni. Márkajelzése a BOY felirat 'O' betűjén álló, kifeszített szárnyú sas, amelynek feje balra néz.

Éppen ez zavarja azokat a vásárlókat, akik most el szeretnék érni, hogy a Boy London megváltoztassa vitatott logóját, amelyen a sas ugyanúgy balra tekint, mint az NSDAP pártszimbóluma (Parteiadler), csak éppen a szvasztika hiányzik karmai közül. A német címer, az arany mezőben jobbra tekintő fekete és vörös színekkel ábrázolt sas, a legősibb állami jelképek egyike a világon. A birodalmi sas mint a Német Birodalom jelképe, fejét mindig jobbra fordítja, az NSDAP pártszimbolikájában a sas feje azonban balra fordul.

Nagy-Britannia egyik vezető áruháza, a Fenwick máris lépett és bevonta az Északnyugat-Londonban található Brent Cross Shopping Centre üzletének vásárlóteréről a Boy London-ruhákat. Persze nem mindenki csatlakozott a bojkotthoz, a birminghami Selfridges-ben még most is akciós áron, 35 fontért lehet hozzájutni a "sasos" márka uniszex pólóihoz.

A Boy London visszautasítja, hogy márkajelzését a Parteiadlerhez hasonlítsák. "A márkának nincs semmiféle köze a nácizmushoz, vagy ahhoz az eszméhez, amely hit, meggyőződés vagy bőrszín alapján diszkriminálja az embereket" - közölte a divatház szóvivője, hozzátéve, hogy a logót a Római Birodalom dekadenciát és erőt sugalló sasszimbóluma inspirálta.

A divatházat John Krivine Izraelben élő üzletember alapította még a hetvenes években. Első üzlete London Chelsea nevű kerületében állt, s már akkor botrányos pólókat kínált, amelyekhez alvadt állatvért és fecskendőből készült ékszereket használtak fel. Krivine - aki 1984-ben adott túl cégén - a következőt mondta a logóval kapcsolatban: "Nem tudtam, milyen sas volt: római légióé, amerikai indiánoké vagy a kontinentális kongresszusé, esetleg a Harmadik Birodalomé, mindegy, jól nézett ki".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár