2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújítják a kállósemjéni Kállay-kúriát

2013. április 18. 09:53 MTI

Várhatóan nyáron kezdődhet meg Kállay Miklós (1887-1967) egykori miniszterelnök családi kastélyának teljes rekonstrukciója a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjénben.

A műemléki és természeti védettséget élvező kúria és az azt övező park több mint 780 millió forintból, szinte teljes egészében európai uniós forrásból újulhat meg - hangzott el a projekt nyitórendezvényén szerdán a Nyíregyházához közeli nagyközségben. A Kállayak a 14. században telepedtek le Kállósemjénben, a család később itt építette ki birtokközpontját. A nagykállói járás főszolgabírójaként, később Szabolcs vármegye főispánjaként, majd 1942-44 között Magyarország miniszterelnökeként tevékenykedő Kállay Miklós és családja egykori lakóhelyét barokk stílusban építették 1763-ban olasz mesterek. A kastély a II. világháború idején megrongálódott, 1964-ben helyreállították, majd 1994-ig diákotthonként működött.

A 3800 lelkes nagyközség pályázaton nyerte el a pénzt a erősen leromlott állapotú, jelenleg lakatlan kúria felújítására, amelyet az eredeti állapotára állítanak vissza mellette lévő, jelenleg magtárként használt Wolkenstein-kastéllyal együtt. A kúria teljes külső és belső rekonstrukción esik át: felújított termeiben kutatószobát és történelmi kiállítást rendeznek majd be, ahol a tervek szerint a Kállay-család tárgyi emlékeit tekinthetik majd meg az érdeklődők.

A projekt a Kállay-örökség bemutatása mellett az 1920-30-as évek hangulatát is szeretné megidézni korabeli autók, motorok és kerékpárok kiállításával, emellett az ide látogató családokat és turistákat játszóház, illetve korhű bútorokkal berendezett nosztalgiakávézó várja majd - ismertette Belicza László polgármester az eseményen, amelyen részt vettek a térség országgyűlési képviselői mellett a Kállay-család tagjai is.

Az épületben helyet kap majd egy rendezvényterem, amely alkalmas lesz kulturális, közösségi és családi rendezvények megtartására. A fejlesztés keretében megújul az épületeket övező, hársfasorral szegélyezett park is: itt található az a kápolna is, amely alatt a kripta a Kállayak, köztük az 1967-ben elhunyt Kállay Miklós végső nyughelye. A Kállay-kúria felújítási munkálatai a kivitelezői közbeszerzések lezárása után, várhatóan nyáron kezdődnek meg és 2014 júliusában fejeződhetnek be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár