2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem magányos merénylő ölhette meg JFK-t

2013. január 14. 10:46 MTI

Unokaöccse szerint nem magányos merénylő gyilkolta meg 50 évvel ezelőtt John F. Kennedy amerikai elnököt - közölte a hét végén a The Dallas Morning News. "Privát körben mindig elutasítóan nyilatkozott róla" - állította apjáról az ifjabb Robert Kennedy, aki szerint a tragikus sorsú elnök öccse "selejtesnek" minősítette a Warren-bizottság 1964 szeptemberére elkészült jelentését.

Az ifjabb Robert F. Kennedy - a tragikus sorsú elnök öccsének fia - a gyilkosság félévszázados évfordulója alkalmából Dallasban megrendezett kerekasztal-beszélgetésen kijelentette: apja, aki JFK, majd Lyndon B. Johnson kormányának igazságügyi minisztere volt, hivatalosan támogatta ugyan a merénylet körülményeit kivizsgáló Warren-bizottság megállapítását, miszerint az elkövető egyedül cselekedett, ám kételkedett abban.

"Privát körben mindig elutasítóan nyilatkozott róla" - állította apjáról az ifjabb Robert Kennedy, aki szerint a tragikus sorsú elnök öccse "selejtesnek" minősítette a Warren-bizottság 1964 szeptemberére elkészült jelentését. Az idősebb Robert Kennedy a fia szerint olyannyira kételkedett a jelentésben, hogy utasította az igazságügyi minisztérium nyomozóit: nézzenek utána, vajon tényleg megalapozottak-e azok az értesülések, amelyek szerint a gyilkossággal vádolt Lee Harvey Oswald kapcsolatban állt a maffiával, a Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) és más szervezetekkel.

A tárca munkatársai olyan telefonlistákra bukkantak, amelyek arra utaltak, hogy Oswald gyilkosa, Jack Ruby a szervezett alvilág olyan szereplőivel érintkezett, akik összeköttetésben álltak a CIA-val. Az igazságügyi miniszter igazolva látta kételyeit, ezeket azonban nem osztotta meg a nyilvánossággal. Úgy vélte ugyanis, hogy ezzel elterelné a figyelmet a polgárjogi kérdésekről, amelyek akkoriban éppen meghatározói voltak a közéletnek.

Az ifjabb Robert Kennedy 58 éves, környezetvédelmi aktivista és jogász, a harmadik az idősebb Robert és Ethel Kennedy 11 gyermeke közül. A dallasi fórumon részt vett legfiatalabb testvére, a 44 éves - Emmy-díjas televíziós rendező - Rory Kennedy is. John Fitzgerald Kennedyt 1963. november 22-én ölték meg. Öccse, az elnökségre pályázó Robert Francis Kennedy 1968. június 6-án halt meg, miután rálőtt egy palesztin merénylő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár