2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ivászat és rituális szex egy egyiptomi papiruszon

2012. szeptember 25. 11:26

Ivászat, éneklés, lakoma és rituális szex elevelenedik meg abban az 1900 éve íródott fikciós történetben, amely egy nemrégiben kibetűzött papiruszon olvasható.

A kutatók úgy gondolják, hogy a szöveget egy papi személy jegyezte le, aki ily módon akarta „kibeszélni” a rituális szexuális tevékenység sokat vitatott kérdését. „A szövegünk egy új és eleddig ismeretlen egyiptomi irodalmi műfajt képvisel: a kultusz-fikciót” – magyarázta Richard Jasnow (Johns Hopkins Egyetem) és Mark Smith (Oxford), akik lefordították és elvégezték a papirusz elemzését, amely az Enchoria című tudományos folyóiratban látott napvilágot.

A rituális szexről szóló írásos bizonyíték meglehetősen ritkának számít a korban, az aktusról pedig élénk vita folyt az ókori Egyiptomban – fejtették ki a kutatók, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy az ókori nép sokszor így, fikciós történeteken keresztül adott teret vitáiknak.

A papirusz valószínűleg az ókori Tebtunisból (a görög-római korban Theodosiopolis, ma Tell Umm el-Baragat) származik, s arra az időre tehető, amikor a rómaiak uralták Egyiptomot. A szövegtöredéket jelenleg Firenzében, az Istituto Papirologico "G. Vitelli”-ben őrzik.

A most kibetűzött szöveg többször is egyértelmű utalásokat tesz a szexuális tevékenységekre. Egy ponton az elbeszélő esedezve kéri egy embertől, hogy „igyon, egyen rendesen és (…) élvezze a szex okozta örömöket”. Meg is védi magát, amikor azt mondja: „ha bárki gonosznak nevez, Mut (ókori egyiptomi anyaistennő – a szerk.) is gonosznak fogja őket tartani”.

Az egész szöveg rekonstruálása problémás, mivel a szöveg töredékes, s nem tudni, hogyan folytatódik tovább. A papirusz „kultfikciós” interpretációját már a 2400 éve élt görög történetíró, Hérodotosz is említi, aki azt írja, hogy „az egyiptomiak tették vallási előírássá, hogy nem szabad a nőkkel templomokban hálni, a szexuális érintkezés után pedig nem szabad tisztálkodás nélkül a templomba menni”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár