2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A klímaváltozás befolyásolhatta az afrikai kirajzást

2012. szeptember 19. 12:41 MTI

A modern ember 70-55 ezer éve hagyta el Afrikát a kedvező klímaváltozás következtében - számították ki brit kutatók, akik tanulmányukat az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings the National Academy of Sciences) legújabb számában tették közzé. Régóta viták tárgya, hogy milyen szerepet játszott a klímaváltozás az ember "kirajzásában" Afrikából. A modern embertől származó legrégebbi régészeti leletek a fekete kontinensen körülbelül 200 ezer évesek, ám Afrikán kívüli nyomai legfeljebb százezer évesek - írja a Phys.Org tudományos hírportál a tanulmányt ismertetve.

A Cambridge-i Egyetem kutatói Anders Eriksson vezetésével először az elmúlt 120 ezer év klímarekonstrukcióját 51 modern embercsoport génállomány-mintázatával kombinálva határozták meg a "kirajzás" időpontját és optimális útvonalát. Hogy kiderítsék, a népvándorlásban milyen szerepet játszhatott az éghajlat, a kutatók egy igen részletes modellt dolgoztak ki, gyakorlatilag feltérképezve bolygónkon minden egyén sorsát.

A multidiszciplináris projekt keretében az éghajlat mellett vizsgálták a növényzetet, rekonstruálták a tengerszint változásait, valamint e tényezők hatását az élelemforrásokra. Elemezték a születési rátát, a helyi népmozgásokat, az élelemforrások és a populáció lélekszáma közötti lehetséges összefüggéseket, s így a tudósok képesek voltak meghatározni azokat a lehetséges demográfiai "forgatókönyveket", amelyek leginkább kompatibilisek a modern ember génfrekvencia-térképével.

A modell tanúsága szerint az éghajlat meggátolta a modern ember "kirajzását" Afrikából 70-55 ezer évvel ezelőttig, amikor is egy kedvező időjárási "ablak" nyílt az úgynevezett déli "csapáson", a Báb-el-Mandeb tengerszoroson az Arab-félszigetre vezető útvonalon. Ekkor vált kedvezőbbé Afrika északkeleti részének és az Arab-félszigetnek a klímája és csökkent le megfelelő mértékben a tengerszint.

Elődeink átszelték a Báb el-Mandeb tengerszorost, amely az Arab-félsziget déli csücskénél köti össze a Vörös-tengert az Ádeni-öböllel. A genetikai adatok alapján a régészek végigvezették a családfákat, hogy rájöjjenek, hol indult el a törzsek ágazódása. Meglepő módon a kulcsfontosságú terület nem a Szuezi-csatorna és a Báb el-Mandeb-szoros volt, hanem a mai Irak és Irán területe.

Amikor az emberek elhagyták Afrikát, hamar továbbvándoroltak. A modell segítségével határozták meg a modern ember megérkezésének időpontját a különböző kontinensekre is, az adatok egybeesnek a régészeti és fosszilis leletekkel.

Az egyetlen kivételt Európa képezi, ahová a megérkezést a klímán alapuló modell 55 ezer évvel ezelőttre teszi, vagyis 10 ezer évvel korábbra valószínűsíti, mint a régészeti leletek. Az eltérést a neandervölgyi emberrel való versengés magyarázhatja, ami lelassíthatta a modern ember terjeszkedését, ezt a tényezőt viszont nem vették figyelembe a modell kidolgozásánál.

Délkelet-Ázsiát az emberek 50-40 ezer évvel ezelőtt érték el. A kutatók szerint ekkor már késő volt, hogy azonnal Ausztrália felé vegyék az irányt, a tenger szintje ugyanis túl magas volt. Hogy pontosan mikor érkezett meg az ember Ausztráliába, erről nem rendelkeznek megbízható információkkal a szakértők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár