2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Maja uralkodó sírkamráját találhatták meg Mexikóban

2012. szeptember 17. 18:26

Maja uralkodó 1500 éves sírkamráját fedezhették fel Mexikó déli részén, Palenque romvárosban. A piramistemplomban feltárt sírkamra Palenque első név szerint uralkodójáé, K’uk’ B’ahlamé, az úgynevezett Toktan Ajaw-dinasztia alapítójáé lehetett.

A Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei szerint a piramistemplomban feltárt sírkamra Palenque első név szerint uralkodójáé, K’uk’ B’ahlamé, az úgynevezett Toktan Ajaw-dinasztia alapítójáé lehetett - olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon.

Arnoldo Gonzáles ásatásvezető régész azonban rámutatott, hogy egyelőre csupán feltételezésről van szó, hiszen az ásatások még csak most kezdődtek meg, és a feltárt helyiség egy nagyobb sírkomplexum "előtere" is lehet. "Nem tudjuk, hogy mire bukkanunk a mélyben" - jegyezte meg az archeológus. A feltárt helyiségben tizenegy edényt találtak, valamint további száz tárgyat, közöttük sok - valamilyen zöld kőből -, valószínűleg jádéből faragott gyöngyöt. Sem szarkofág, sem csontmaradványok eddig nem kerültek elő.

Arnoldo Gonzáles érdekességként kiemelte a helyiség négy falából hármat borító, az élénkvörös különböző árnyalataiban pompázó freskókat, amelyek a maja túlvilágot, a Xibalbót jelenítik meg. "Ami fontos az adott időszakból, a korai klasszikus korból (i.sz. 400-550) származó sírkamrák esetében, azok a falfestmények. Nagyon kevés, temetkezésekkel kapcsolatos freskó került elő Palenquében, ezért olyan fontos ez a felfedezés" - magyarázta a régész. A feltárásokat felfüggesztik mindaddig, míg meg nem teszik a falfestmények megóvását szükséges lépéseket. A munkálatok a tervek szerint körülbelül három hetet vesznek igénybe.

Palenque első név szerint ismert uralkodója K’uk’ B’ahlam (431-435) volt. A király és utódai nevén kívül azonban a város 5. és 6. századi történelméről semmi sem ismert, mert 599-ben Calakmul városállam harcosai megszállták Palenquét, amelynek visszafoglalásáért közel 12 éven át háború folyt; a harcok során a város jelentős része elpusztult.

Palenque ma ismert formája a 611-ben megkezdett újjáépítés során alakult ki - a város kulturális és építészeti értelemben az i.sz. 615 és 800 közötti időszakban élte virágkorát. Ekkor épültek fel a település legfontosabb létesítményei és ebből az érából származnak azok a szövegemlékek, amelyek a város uralkodóinak nevét és cselekedeteit örökítették meg. A város és a környező nemzeti park 1987 óta az UNESCO kulturális világörökségének része.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár