2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újrafestik a székesfehérvári városháza 1938-as feliratait

2012. január 25. 16:17 MTI

Újrafestik a Székesfehérvár történelmi eseményeit megörökítő, 1938-ban készült, ám az elmúlt évtizedekben "eltüntetett" feliratokat a városháza közgyűlési termében; a munkálatok a közelmúltban kezdődtek el, és várhatóan még tavasszal befejeződnek.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester szerdán elmondta: 1938-ban a Szent István király halálának 900. évfordulóján rendezett ünnepi év székesfehérvári eseményeinek részeként készült el a városháza új szárnya, abban a közgyűlési terem, amelynek pulpitussal szembeni falát ékesítették a feliratok. A különleges, egyedi betűtípussal, művészi gonddal felfestett feliratok az egykori koronázóváros történelmének kiemelkedő eseményeit követik 900-tól - attól az évtől, amikor Árpád fejedelem családjával megszállt Székesfehérvár területén - egészen 1919-ig.

A feliratsor a korabeli fényképek és a "Székesfehérvár ünnepi éve - 1938" című könyv tanúsága szerint 3600 betűvel hatvan évszámot és eseményt rögzített időrendben. Miután az eredeti feliratokat néhány évtizede eltüntették, és semmi nem maradt meg belőlük, a restaurátorok a korabeli fotók alapján dolgoznak. Azok alapján szerkesztették meg a 1938-ban használt jellegzetes betűket, és keverték ki azt az antik-piros festéket, amellyel annak idején az évszámokat festették fel.

A feliratok újbóli megfestése mintegy kétmillió forintba kerül, ebből 1 millió 750 ezer forintot a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület tagjai, a járulékos költségeket az önkormányzat finanszírozza. Cser-Palkovics András elmondta: a feliratok újbóli felfestése 2013-ban, a városban tartott országgyűlés 75. és Szent István király halálának 975. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő székesfehérvári ünnepi évre felkészülés része. A város közgyűlése 2010 decemberében döntött arról, hogy 2013-at ünnepi emlékévvé nyilvánítja. A készülő feliratokat nyílt napok keretében mutatják meg a város lakóinak és az érdeklődő turistáknak.

A történelmi tabló újrafestése csak egy része az építészeti örökséget helyreállító munkálatoknak. A közgyűlési terem után az úgynevezett kis tanácsterem, majd a Városháza épülete is visszakapja eredeti, a koronázó városhoz méltó szépségét - mondta a polgármester.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár