2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Keresik a Krőzus-kincsek új helyét

2011. szeptember 28. 09:08

Még mindig parázslik a vita a Krőzus király nevével fémjelzett lüdiai kincsek körül: most a török kulturális tárca helyeztetné át a szerinte még mindig kevés turistát vonzó gyűjteményt.

A Krőzus-kincsek kálváriája nem ma kezdődött: miután 1965-ben Törökországban megtalálták, kicsempészték az országból, majd a tengerentúlra került, ahol a New York-i Metropolitan Museum of Art-ban kiállították, de az elnyúló jogi csatározás után visszakerült a származási helyére. Az „átkozott” kincsek sorsa felett most az Usaki Régészeti Múzeum (a jelenlegi kiállítótér) és a Kulturális és Turisztikai Minisztérium bonyolódott egymással vitába.

Egy neve elhallgattatását kérő tisztviselő szerint a múzeumnak komoly gondot jelent a turisták odacsábítása, ami az intézmény elhelyezkedéséből és a dolgozók szaktudásának hiányosságából fakad. A minisztérium statisztikája szerint a látogatók száma 1995 és 1996 között, a Törökországba való visszatéréskor megduplázódott, aminek csak a minisztériumban nem örültek, mivel a tervek szerint egy frekventáltabb helyre helyeznék a turisták számára nehezen megközelíthető kincseket.

Az értékes leleteket 1965-ben Gürében, Usak tartományban találta meg öt helybéli, akik egy lüdiai hercegnő sírdombját fosztották ki. A sírrablók a következő évben visszatértek, ekkor 150 műkincset, köztük arany ékszereket és ezüstserlegeket vittek el, 1968-ban viszont már csak falfestményeket találtak. A falusiak illegálisan adtak túl a kincseken, amelyek egy csempészhez kerültek. Mikor a férfi a rendőrség látókörébe került, addigra a gyűjtemény már a tengerentúlon élő gazdag műgyűjtők falát díszítette. A hetvenes években a Boston Globe újságírója és egy bostoni múzeum igazgatója azt állította, hogy a Metropolitan Museum of Art 1966 és 1968 között egészen pontosan 219 lüdiai műkincshez jutott hozzá.

Özgen Acar török újságírónak volt szerencséje megtekinteni ebből 55 darabot, de 1985-ös látogatása alkalmából arra is fény derült, hogy a raktárban még több lehet a kincsekből. A múzeum akkor igyekezett menteni a menthetőt, s arra hivatkoztak, hogy a származási hely Görögország. Az újságíró azonnal értesítette a török hatóságokat, s kezdetét vette a visszaszolgáltatási jogi procedúra. Hat év elteltével a múzeum beismerte: tudta, hogy a vásárláskor illegálisan került hozzá a gyűjtemény, végül egy amerikai szövetségi bíróság arra kötelezte a Metropolitan Museum of Art-ot, hogy adja vissza Törökországnak az „átkozott” kincseket.

Az Usakban élő falusiaknak kézzel fogható bizonyítékuk van az átokra; az ásatásban résztvevő, s a kincseket túladó egyik férfi három gyermekét is elveszítette, meglehetősen furcsa körülmények között, maga a tolvaj pedig lebénult és meghalt. A másik férfinak szintén elhunyt a gyermeke, majd elvált, míg a banda harmadik tagja egyszerűen megőrült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár