2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újraavatják a londoni Bartók Béla-szobrot

2011. szeptember 22. 17:44 MTI

Ismét áll Londonban Bartók Béla szobra a South Kensington metrómegállótól pár lépésre levő Malvern Court előtti járdán; Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész alkotását, amely útépítés miatt került néhány évre raktárba, szombaton avatják fel újra ünnepélyes keretek között.

A kétméteres bronz szobrot, amely felöltőben, kalapban, zsebre dugott kézzel ábrázolja a nagy magyar zeneszerzőt, eredetileg 2004-ben leplezte le a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) és a Bartók angliai népszerűsítéséért sokat dolgozó angol-walesi komponista, Peter Warlock (1894-1930) nevét viselő társaság. A szobrot 2009 áprilisában területrendezés és útépítés miatt a South Kensington-i önkormányzat elmozdította és a munkálatok idejére raktárba helyezte.

Az újraavatást két rendezvény előzi meg a héten: Bartókról szóló előadást tartottak szerdán az LMKK-ban a Brit-Magyar Baráti Társaság és Malcolm Rudland magyar származású angol zenész, a Peter Warlock Társaság tiszteletbeli főtitkára szervezésében. Két neves zenetudós, Malcolm Gillies ausztrál származású zenész és nyelvész, a Bartók in Britain című könyv szerzője, a Londoni Metropolitan University rektora és Laki Péter, a New York állambeli Bard College Budapesten született zenetörténész professzora, a Bartók and His World című könyv írója beszélt a magyar zeneszerző életéről, munkásságáról.

Pénteken koncert lesz az Eaton Square-i, több száz fő befogadására alkalmas Szent Péter-templomban, ahol Bartók Béla, Peter Warlock és Henry Purcell angol barokk szerző műveit hallhatja a közönség. A fellépő művészek között van Vásáry Tamás, Laki Péter, Malcolm Rudland, a Daimon Vonósnégyes, az Albek Duo, Ronan Magill, Pusker Júlia, Tadashi Imai, Jonathan Slade és Hannah Porro.

A koncert végén az egybegyűltek fúvós zene kíséretében felvonulnak a Sydney Place 7. számú ház elé, ahol Bartók 1922 és 1938 között rendszeresen megszállt londoni tartózkodásai idején, és ahol ma tábla őrzi emlékét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár