2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Diktátorok szenvedélyei

2008. szeptember 16. 08:45 The Daily Telegraph

Nem a festőként is ismert Francisco Franco tábornok volt az egyetlen olyan diktátor, aki a művészetekben élte ki alkotóvágyát: Mussolini például fordított, Hitler pedig a Disney-filmek mesefiguráit rajzolta.

Jóval hatalomra jutása előtt Hitler Bécsről készített rajzokat próbált rásózni a turistákra, hogy így keresse meg napi betevőjét, de kétszer is elutasították, mikor az osztrák főváros Szépművészeti Akadémiájára jelentkezett. Nagy rajongója volt a hollywoodi filmeknek is, amelyeket magánmozijában tekintett meg; egyik kedvence egy német tündérmese klasszikus adaptációja, Walt Disney Snow White című alkotása volt. 2008-ban az is kiderült, hogy a kettő passzióját esetleg ötvözhette is, amikor egy norvég művészeti galéria tulajdonosa rálelt egy Hitlernek tulajdonított, képregényfigurákat (A hét törpe, Pinokkió) ábrázoló rajzra.

A magát intellektuális fölényben érző Mussolini igazi művészetpártoló volt. Kiváló hegedűművész hírében állt, s állítólag minden reggel elolvasott egy versszakot Dantétól. Ha éppen nem Abesszínia meghódításán törte a fejét, akkor szívesen írt romantikus regényeket és fordított olasz klasszikusokat olaszról németre.

Észak-Korea diktátora, Kim Dzsong Il magát a világ legnagyobb filmőrültjének nevezi – alighanem joggal. A jól értesültek úgy tudják, mintegy 20 ezerre tehető filmgyűjteménye, a diktátor saját bevallása szerint pedig nem kevesebb mint 27 alkalommal látta az Elfújta a szél című Oscar-díjas alkotást.

Sztálint már kevésbé érdekelték a művészetek, a szovjet diktátor inkább az autókért lelkesedett. Szenvedélyesen gyűjtötte a négykerekűeket, köztük volt egy ZIS-115 páncélozott limuzin is, amelyet kifejezetten a személyére szabtak a tervezők.

Mások a sportot szerették. Fidel Castro, Kuba öt éve leköszönt nagyhatalmú vezetője elmondása szerint akár a profi baseball-karriert is választhatta volna, ha úgy alakul, hogy nem a forradalmi útra lép. A véreskezű Idi Amin könnyűsúlyú bokszbajnok volt, mielőtt Uganda elnöke lett, az idén amerikai tengerészgyalogosok által likvidált nagyra nyúlt terrorvezér, Oszama bin Laden pedig röplabdázott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár