2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pisa hadat üzent a gagyi emléktárgyaknak

2011. augusztus 9. 09:44 MTI

Pisa illetékesei megelégelték azt az ízléstelen gagyiáradatot, amely a város nevezetességeit reprodukálja vagy inkább parodizálja a híres Ferde torony közelében nyüzsgő árusok pultjain. A polgármesteri hivatal közleményben jelentette be, hogy a jövőben súlyos bírságot vet ki azokra, akik ilyen portékát forgalmaznak, és mindjárt példát is statuált.

Így 500 euró (csaknem 140 ezer forint) bírsággal sújtották azt az alsónadrágot, amely a hímvessző helyén és helyett úgymond a Ferde tornyot reprodukálta. Öt mozgóárus perkálhatja le az összeget, mert, mint Francesco Paletti, a város kommunikációs felelőse elmondta az AFP-nek, "jó ízlést sértő terméket" próbáltak eladni.

Ugyancsak a vádlottak padjára került az a konyhai kötény, amelyet felöltve a konyhában szorgoskodó háziasszony Michelangelo híres Dávid-szobrának tűnhet, mivel a remekmű törzse látható rajta - noha annak közismerten egyedüli öltözéke a parittyavető, amely csak vállából fed egy egészen kis részt, viszont férfiassága korántsem takart. Azok az alsóneműk is bírságot érdemeltek ki, amelyeken az ókori Pompei bordélyházait díszítő erotikus festmények elevenednek meg.

"Ezeket a borzalmakat el kell távolítani az emlékárusok pultjairól" - döntött Pisa polgármestere, Marco Filippeschi, a baloldali Demokrata Párt tagja. A jó ügy melletti összefogást példázva a helyi egyházközség közleményben csatlakozott a határozathoz, elítélve a "vulgáris és a hívők érzéseit sértő" szuveníreket.

A toszkániai város nem maradt egyedül a kezdeményezéssel: a tartomány két másik idegenforgalmi központja, Firenze és Siena, valamint San Gimignano és Pienza is azzal a kéréssel fordult a tartomnyi hatósághoz, hogy az adjon nagyobb hatáskört számukra a giccs és a gagyi elleni küzdelemben. De nem csak az ízléstelen emléktárgyak forgalmazása szúr szemet az itáliai kulturális örökség rajongóinak. Októberben Norman Foster brit építész emelt szót amiatt, hogy a jelenleg restaurálás alatt álló mintegy hatvan velencei palotát reklámfelületként használják, árukat hirdető plakátokkal borítják.

Philippe Daverio olasz művészeti kritikus és tévészemélyiség pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az örökségvédelemnek megvan a maga hagyománya és etikája, és nem ártana időnként emlékeztetni erre. Mint fogalmazott, "nemet kell mondani a Csodák terén folyó zsibvásárra" - a Piazza dei Miracoli a Ferde toronyról és a pisai katedrálisról nevezetes. "Minden térről el kellene tüntetni az emléktárgyárusokat, akik valósággal elözönlik az idegenforgalmi nevezetességek környékét" - szélesítette ki a pisai kezdeményezést az olasz tévészemélyiség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár