2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nácik a labdarúgást is árjásították volna

2011. augusztus 5. 08:29 The Daily Mail

A német hadi sikerektől megrészegült bajor elöljáró az angol és a "zsidó" taktika helyett egy militáns, csak a támadásra összpontosító taktikát képzelt el a válogatottnál, elmélete azonban terméketlen talajra hullott.

Karl Oberhuber azzal vádolta meg a németek szövetségi kapitányát, a kispadon 28 évet lehúzó, majd az NSZK-val 1954-ben világbajnoki aranyat nyerő Sepp Herbergert, hogy az általa alkalmazott taktika „túl zsidó”. Oberhuber a bajorországi náci politikai vezetés katonai tanácsadója, s egyben a tartomány sportért felelős vezetője volt. Amikor 1940-ben a nácik lerohanták Franciaországot, Hollandiát és Belgiumot, Oberhuber arra eszmélt, hogy a csatatéren alkalmazott taktikát a futballpályán is alkalmazni lehetne.

Mark Herzog sporttörténész több anyagot is talált a koblenzi levéltárban a sportvezető ambiciózus ötletére vonatkozóan. Fél évvel a nyugat-európai államok meghódítása után a náci tisztviselő egy müncheni sportszaklapban az „igazi német futballról” értekezett, elméletét pedig később folyamatosan népszerűsítette a Hermann Göringgel és Martin Bormann-nal folytatott eszmecserék alkalmával. „Erősen hitt abban, hogy a legjobb védekezés a támadás” – nyilatkozta Herzog. „A katonai stratégiát közvetlenül akarta átültetni a futballpályára” – tette hozzá.

A náci vezetéssel való találkozásai során rendszeresen éles kirohanásokat intézett a német válogatott játéka ellen, amelyet vagy „túl angolnak”, „anti-németnek”, vagy „zsidónak” tartott. „Ezek az idők megkövetelik, hogy a játékosok harcosokként küzdjenek" – mondta. A „Blitzkrieg” lényege az volt, hogy a csapatnak szinte csak a támadójátékkal kellett foglalkoznia, a védekezéssel alig. Oberhuber azonban nemcsak Herbergert kritizálta, kirúgással fenyegette meg azokat a sportújságírókat, akik nem támogatták elméletét.

A kapitány azonban ellenállt a nyomásnak, Herberger egyszerűen nem volt hajlandó militarizálni a taktikát. Oberhuber ezért a klubcsapatokat környékezte meg, többek között a Nürnberg és a Bayer München edzőinél is azt próbálta elérni, hogy váltsanak taktikát. A történelem végül igazságot szolgáltatott: Herberger 28 éven át meg tudta tartani posztját, ellenben Oberhuber tejkereskedőként vonult vissza a közélettől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár