2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csukapástétom, miskulantzia, vadászlakomák

2011. február 11. 10:17 MTI

Kétszáz év étkeit készíti el egy év alatt Történelem á la carte, avagy az idők ízei címmel a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszálloda együttműködésben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal.

A 200 év ízvilágát bemutató programban a biedermeier korral kezdődően a hat-hétfogásos menüktől a szocializmus menzakosztján át napjaink konyhai fogásaiig kóstolhatják meg a röjtökmuzsaji kastélyszálló séfjének munkáját. Váradi Károly főszakács rendszeresen megfordult Budapesten, a vendéglátóipari múzeumban, ahol fölkutatták neki régi receptkönyvekből, hozzájuk került gyűjteményekből, étlapokból a különböző korszakok jellegzetes ételeit, menüsorait - mondta el az MTI-nek Gulyás Eszter, a szálloda kommunikációs vezetője.

A 200 évet felölelő jellegzetes étkeket 20 évet összefoglalva, havonta ismerhetik meg a gasztronómia hívei márciustól decemberig. Első alkalommal az 1810 és 1830 közötti időszak, a polgári világ hajnala, a biedermeier kor, a francia konyha kerül terítékre.

Lesz csukapástétom articsókával, vadkacsaleves, "miskulantzia" saláta. Utóbbi korabeli leírása szerint "igen szép gyermekded salátát, sálya levelet, fodormenta levelet, pujpunellát, borrágót, petrezselyem levelet, turbolyát, tárkonyt, kömény levelet, és ami füvek hozzá illenek és mint az egyéb salátát, jó bor etzettel, sós fa olajjal öntsd meg, és fellül a borrágó virággal hintsd bé jó tiszta saláta a ki szereti, akarod fellyül nádmézzel trágyázd meg". Az étlapon ehhez jön még a malachús székfű bors lévben és desszertnek mandulás torta, forró csokoládé.

Megidézik a reformkor és a forradalom étkeit, az 1830 és 1850 közötti időszakot, amikor a szakácsok a drága bors és gyömbér helyett paprikát használtak. A "boldog békeidőkben", 1890 és 1914 között a gazdasági fejlődéssel fölvirágzott a kultúra és az étlapokon is volt minden, a magyar konyha remekeitől a francia ételkölteményekig.

A háborús években, 1930 és 50 között a kor háziasszonyai nem ismertek lehetetlent: krokettet készítettek sült csirkemájból és száraz kenyérből, krémest krumpliból és gesztenyetortát szárazbabból.

Terítékre kerülnek Röjtökmuzsajon Az elvtársak vadásznak címszó alatt az 1950 és 1970 közötti időszakban a magyar konyha kitűnő vadételei, majd jön a menzakoszt, mert a kastély a szocializmus évei alatt gyermeküdülővé alakult. Az év végén, a 12 éve fölújított kastélyszállóban a történelem ízeit varázsolják majd az asztalra a modern technológia segítségével - foglalta össze az ízutazást Gulyás Eszter.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár