2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ember, aki mégsem ölte meg Kennedyt

2010. október 26. 09:47

Minden máshogy alakult volna, ha végrehajtja tettét és még a beiktatása előtt meggyilkolja az ötven éve megválasztott John F. Kennedyt egy nyugállományba vonult postai alkalmazott.

Richard Pavlick sokkal közelebb volt ahhoz, hogy merényletet kövessen el a hivatalba lépő elnök ellen, mint azt akkoriban gondolták. A 73 éves egykori postai dolgozót 1960. december 15-én fogták el Palm Beach-en, a hatóságok a férfi autójában nagy mennyiségű dinamitot találtak. Kennedy feleségével, Jacqueline-nel, lányukkal, Caroline-nal és fiúkkal, John Jr-ral éppen a floridai üdülővárosban tartózkodott, készülődvén az egy hónap múlva esedékes beiktatására.

Mivel Pavlick fizikailag nem tudott közel férkőzni az elnökhöz, a hír nem érte el a média ingerküszöbét. A férfi elfogásának bejelentése egybeesett a New York fölött összeütközött repülőgépek következtében szörnyet halt 134 utas hírével, s ez utóbbi volt az, amely az újságok címlapjára és a híradások élére került.

Pavlick New Hampshire-ben élt, s egész életében azzal volt elfoglalva, hogy feldühödött, vitriolos leveleket küldjön közéleti személyiségeknek és újságoknak. A TIME idézte a férfi szavait, miért is tört az elnök életére: „A Kennedyek pénze volt az, amely az elnököt bejuttatta a Fehér Házba. Meg akartam tanítani az Egyesült Államok népének, hogy az elnökség nem eladó”. A merénylet indítéka és annak körülménye feledésbe merült, s csak egy amerikai titkosszolgának köszönhetően válhatott később ismertté.

1960. december 11-én, négy nappal letartóztatása előtt Pavlick a Kennedy-család Palm Beach-i nyaralója elé hajtott, kezében egy dinamittal összekötött kapcsolóval, amely a titkosszolga elmondása szerint „egy kis hegy felrobbantásához is elég lett volna”. A férfi arra várt, hogy a vasárnapi misére igyekvő elnöki limuzin kiforduljon a kapuból, majd működésbe hozza a pokolgépet, s ezzel felrobbantsa Kennedyt és saját magát.

Kennedy azonban feleségével és lányával együtt jelent meg az ajtóban, Pavlick ezért nem lépett, mivel kizárólag az elnököt akarta eltenni láb alól. Ekkor egy New Hampshire-i postás értesítette a titkosszolgálatot, amely december 15-én fogta el a férfit. „Őrült ötletem volt, meg akartam akadályozni, hogy Kennedyt beiktassák” – mondta el újságíróknak börtönéből Pavlick. A férfit később elmegyógyintézetbe zárták, ahol 1975-ben hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár