2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas városokban éltek az amazonasi indiánok

2010. december 6. 14:17 MTI

A korábbi tudományos feltételezésekkel ellentétben valószínűleg sokkal nagyobbak és jóval fejlettebbek voltak azok az indián települések, amelyek még a Kolumbusz előtti időkben léteztek az amazonasi esőerdőkben - derült ki a legújabb régészeti felfedezésekből.

A Göteborgi Egyetem régészei és brazil kollégáik nagyjából kilencven település maradványait fedezték fel az Amazonas Brazíliához tartozó részén elterülő Santarém városától délre eső területeken. "A legmeglepőbb dolog, hogy ezeknek a településeknek a legtöbbje nagyon messze helyezkedett el a folyótól, és az esőerdők olyan részein voltak, amelyek ma már gyéren lakottak" - mondta el Per Stenborg, az egyetem történelem tanszékének munkatársa, aki a svéd szakemberek vezetője volt a nyári kutatás során.

A régészek eddig úgy vélték, hogy ezek a belső területek az európaiak 16-17. századi megérkezése előtt is ugyan olyan ritkán lakottak voltak, mint manapság - olvasható az archeologica.com régészeti hírportálon. Ennek a feltételezésnek az egyik oka, hogy az itteni földek általában terméketlenek voltak, a másik pedig, hogy mivel nagyon távol estek a főbb vízforrásoktól, ezért a száraz időszakokban csak nagyon korlátozott volt a vízhez való hozzájutás lehetősége.

Ezért mindig is nagy rejtélyt jelentett, hogy a spanyol Francisco de Orellanától származó legkorábbi történelmi beszámolók, amelyek az 1541-42-es évekre nyúlnak vissza, miért úgy festik le az Amazonas-folyó környékét, mint egy sűrűn lakott régiót, ahol a "városok" nem csupán a folyótól távol, de egészen a szárazföld belsejében helyezkedtek el.

A legújabb felfedezések valószínűleg választ adhatnak a kérdésre. A régészek ugyanis termékeny talajokra bukkantak az egyébként haszontalan földterületek környékén. Ez az úgynevezett "amazóniai fekete föld", amelyet nem a természet alkotott, hanem emberi kéz művelt meg. "Ugyanilyen nagy jelentősége van azoknak az olykor száz méter átmérőjű talaj mélyedéseknek is, amelyeket számtalan település mellett találtunk. Ezek valószínűleg azoknak a vízgyűjtőknek a nyomai, amelyek a száraz periódusok vízellátását biztosították" - mondta Stenborg.

Úgy tűnik, hogy az új régészeti felfedezések nem csupán Orellana utazásának feljegyzéseit támasztják alá, hanem azt is, hogy az Amazonas e térségében élő amerikai indiánoknak sikerült olyan túlélési technikákat kifejleszteniük, amelyek segítségével megbirkózhattak a szárazföld belső területein mostoha uralkodó környezeti tényezőkkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár