2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kínai történelem a klímaváltozás árnyékában

2010. július 16. 09:22 Discovery News

Kétezer év hódításait és polgárháborúit a feudalizmussal vagy éppen a rossz kormányzással szemben sokkal inkább az időjárási körülmények változásai befolyásolták Kínában - állítja egy új, a brit Proceedings of the Royal Society B. nevű folyóiratban megjelent tanulmány.

Az élelemhiány sokszor volt képes az alattvalók között feszültséget szítani, s ez az éhező nomádhordákat a legtöbbször arra kényszerítette, hogy lecsapjanak a mongol sztyeppékről, amelyek egyértelműen a hűvösebb időjárási körülményekre vezethetők vissza – áll a tanulmányban. A kutatók szerint ezzel szemben a Középső Királyság azon korszakai, amikor rend és prosperitás köszöntött be, a melegebb időszakokhoz köthetők.

Nem új keletűek azok a teóriák, amelyek a kínai dinasztiák bukását és felemelkedését az olyan extrém időjárási jelenségekhez kapcsolják, mint a szárazság, az árvizek, vagy éppen a sáskajárás, de eddig még senki sem vizsgálta meg szisztematikusan, hogy Kína hosszú történelme során milyen hatással volt a klíma az ország társadalmi viszonyainak változására.

A Kínai Tudományos Akadémia kutatója, a Cse-pin Csang vezette kínai és európai történészekből álló munkacsoport történelmi archívumok mélyére ásott, megnézte a háborúk gyakoriságát, a rizs árának ingadozását, a szárazságokról, a sáskajárásokról és az árvizekről szóló feljegyzéseket, a konfliktusok között pedig megkülönböztette az idegen hatalommal szemben vívott háborúkat a belföldi viszályoktól.

„A mezőgazdaságra épülő dinasztiák – úgy mint a Han (25-220), a Tang (618-907), az északi Song (960-1125), a déli Song (1127-1279) és a Ming (1368-1644) – bukása szoros összefüggésben áll az alacsony hőmérséklettel és az időjárás hirtelen rosszabbra fordulásával” – jutottak el a végső konklúzióig a kutatók. Az élelemhiány következtében meggyengült ezeknek a dinasztiáknak a hatalma, amely arra ösztönözte az északi nomád népeket, hogy lerohanják a kínaiul beszélő délieket. A levegő átlaghőmérsékletében bekövetkező évi két fokos csökkenés negyven napra rövidítette a növények tenyészidejét, amely kritikus volt a haszonállatok számára.

A tanulmány szerint többször fordult elő szárazság és árvíz a hidegebb periódusokban, de a kutatók szerint sokkal nagyobb hatással volt a dinasztiaváltásokra a sáskajárás és a rizs árában végmenő drasztikus emelkedés. A kutatók nem mertek jóslásokba bocsátkozni a jövőt illetően, azt viszont leszögezték, hogy Kína esetében (a római és maja birodalmakhoz hasonlóan) nem a globális felmelegedés, hanem a lehűlés okozta az egyes dinasztiák vesztét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár