2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Idén is lesz íjásztalálkozó Ópusztaszeren

2010. június 15. 13:03

Június utolsó hétvégéjén újra íjásztalálkozónak ad otthont az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark; a rendezvény szombati csúcspontján több ezer nyílvessző száll majd egyszerre az ég felé, vasárnap délutánra pedig kiderül, ki viheti haza a világ legerősebb merevszarvú pusztai íját.

Tokovics Tamás igazgató elmondta: 2007-ben az első íjásztalálkozót azzal a szándékkal hívták életre, hogy a pozsonyi csata 1100. évfordulóján a hagyományos íjászat Kárpát-medencei művelői méltó módon tisztelegjenek elődeik előtt. Akkor a szervezők célja az volt, hogy a rendezvény csúcspontján egyszerre ezerszáz íjász röptesse nyílvesszőjét az ég felé, s ez majdnem sikerült is. Az idei nyílzáporon, amelyet szombaton délután rendeznek, az előzetes jelentkezés alapján legalább kétezren vesznek részt.

Faragó Csaba, a Nemzeti Íjászszövetség alelnöke elmondta, a rendezvényből az elmúlt évek során egyfajta mozgalom nőtt ki, s ma már egyre többen űzik a hagyományőrző íjászat valamely fajtáját; sokan kutatják, hogy is élhettek a 10. századi magyarok.

A hétvégén az íjászok több különböző versenyszámban mérik össze tudásukat és ügyességüket, többek között kiderül az is, ki a Kárpát-medence leggyorsabb kezű íjásza. Az érdeklődőknek a korszak kutatói, hadtörténészek, régészek tartanak előadásokat a kor magyarjainak életmódjáról, hadi szokásairól. A vállalkozó szelleműek több helyszínen ismerkedhetnek meg a hagyományőrző és az egyéb íjászati módokkal, és ki is próbálhatják a fegyvereket.

A legnagyobb érdeklődés Kassai Lajos íjasmester egy remekét övezi majd. A fegyver – amelyet hétfőn Szegeden be is mutattak – a világ legerősebb merevszarvú pusztai íja, teljes megfeszítéséhez száztíz kilogramm felemelésével azonos erőt kell kifejteni. A gyakorlat Nagy Péter válogatott súlyemelőnek - akinek lökésben 220 kilogramm az egyéni csúcsa - hétfőn csaknem sikerült is.

Az az erős íjász, aki a legtovább képes teljesen megfeszítve tartani a fegyvert, az íjásztalálkozó végén haza is viheti a fegyvert. Próbálkozni már a következő napokban is lehet, mert a rendezvény programját Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen és Békéscsabán is bemutatják a szervezők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár