2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aktokat kommentált Sztálin

2009. december 7. 17:26 MTI

Sztálin megjegyzéseivel, rajzaival és aláírásával "díszített" képzőművészeti reprodukciók kerültek elő egy magángyűjteményből és hamarosan megtekinthetők lesznek a moszkvai Gelman Galériában.

Az akttanulmányok eredetijei neves 19. századi orosz festők - Repin, Szurikov és mások - művei, és jelenleg a moszkvai Tretyakov Képtárban, valamint a szentpétervári Russzkij Múzeumban őrzik ezeket.

Az izmos, fiatal férfiakat és néhány öreg embert ábrázoló aktrajzok reprodukciói egy vörös bársonnyal borított mappában kerültek elő egy magángyűjtőtől, akiről csak annyit hoztak nyilvánosságra, hogy valaha köze volt a KGB-hez. Hogy a rajzok hogyan kerültek Sztálin kezébe, majd a gyűjtőhöz, nem világos, egyértelmű azonban, hogy soha nem voltak állami gyűjteményben. Szakértők a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak elmondták, hogy Sztálin dácsájában nagyon sok minden volt, így alighanem onnan kerülhettek elő.

A diktátor az egyik aktképen pirossal például beszínezte a modell nemi szervét, egy öreg embert ábrázoló portréra sűrű rácsot rajzolt. Egy harmadikon szovjet divatú alsónadrágba öltöztette az ábrázolt férfit, s a lapra ráírta: "Meztelen fenékkel ne ülj kőre. Menj a komszomolba és a munkások egyetemére. Adjanak ki a fiúnak gatyát. Sztálin". Egy további rajzra azt írta: "Egy töprengő bolond rosszabb 10 ellenségnél", egy másikra pedig ezt: "Csak fél a naptól? Egyszerűen gyáva!"

Egyesek szerint amolyan gondolattöredékek ezek, amelyeket a Sztlin által ismert emberekkel való hasonlóság idézett fel a diktátorban. Mindenesetre az írásszakértői vizsgálatok megerősítették, hogy a kézírás és az aláírások valóban Sztálintól származnak. Hogy mindezt tréfásnak szánta vagy csupán a mély cinizmus munkált benne, nem tudni, de bizonyos, hogy nem a nyilvánosság számára készültek.

A Gelman Galéria egyébként Moszkva egyik legtekintélyesebb galériája, tulajdonosa és vezetője, Marat Gelman - aki több kortárs művészettel foglalkozó múzeumban is vezető szerepet tölt be - Alekszandr Gelman, a szovjet időszak úgynevezett termelési dráma műfaját megteremtő és sikerre vivő író fia.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár