2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Politikai célokat szolgál a jeruzsálemi régészeti park

2009. május 11. 16:08 MTI

Az izraeli kormány egy zsidó szervezet állítása szerint azt tervezi, hogy parkok, turistaútvonalak és régészeti látványosságok sorát építi ki a vitatott hovatartozású Kelet-Jeruzsálemben, tartósan megváltoztatva annak képét és megszilárdítva a terület feletti izraeli uralmat.

A jeruzsálemi együttélésért fellépő Ir Amim egyesület egy - állítása szerint kiszivárgott - kormányzati jelentésre hivatkozva vasárnap számolt be az izraeli vezetés terveiről, egy nappal az előtt, hogy XVI. Benedek pápa hétfőn első látogatására érkezett Jeruzsálembe.

Az egyesület állítása szerint az izraeli vezetés egy 2005-ös kormánydöntés alapján nyolc évre szóló ambiciózus tervet szőtt kelet-jeruzsálemi fejlesztésekre. A 2013-ban befejezni tervezett munkálatok drámai mértékben megváltoztatnák a "szent medencét": az óvárosban és körülötte található "érzékeny területet", amelyen a zsidó, a keresztény és a muzulmán vallás számára szent helyek találhatók.

A szervezet, amely közlése szerint egy kormányhivataltól kapott a fejlesztésre vonatkozó, 2008 végén keltezett jelentést, hozzátette: kilenc park épülne a szóban forgó területen, valamint sétányok, zarándokoknak kijelölt útvonalak, régészeti leleteket bemutató helyek és turistaközpontok létesülnének. Az egyesület évi 18 millió dollárra becsülte mindezek létrehozásának költségét.

Az Ir Amim azzal vádolta az izraeli kormányt, hogy a terv nagy részét eltitkolta a nyilvánosság elől, nem kérte ki a városban élő keresztények és muzulmánok véleményét, nem egyeztetett az egyházakkal vagy a muzulmán javakat kezelő palesztin szervezettel, a Vakffal, és nem hagyott lehetőséget arra sem, hogy a közvélemény kifejezze ellenvetéseit. Az izraeli kormányzati tisztségviselők nem erősítették meg sem a terv részleteit, sem a költségeit.

A pápai látogatás mindazonáltal ismét ráirányíthatja a figyelmet a Kelet-Jeruzsálemmel kapcsolatos vitára: a zsidó állam az 1967-es arab-izraeli háborúban foglalta el a területet - beleértve az óvárost -, majd később bekebelezte azt, amit a nemzetközi közösség azonban nem ismer el. A palesztinok remélt független államuk fővárosává szeretnék megtenni Kelet-Jeruzsálemet. A várossal kapcsolatos, egymást kizáró igények az izraeli-palesztin konfliktus talán legnehezebben megoldható részét képezik.

A Benjámin Netanjahu vezette új izraeli kormány eddig nem támogatta a palesztin állam létrehozását, jóllehet az a térséggel kapcsolatos nyugati politika sarokköve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár