2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A múzeumokat is elérte a gazdasági válság

2009. április 11. 12:40 MTI

Kétmillió euró (580 millió forint) három hónap alatt - egyelőre ennyi a vesztesége a bécsi Albertina múzeumnak (amely Monet és Renoir kiemelkedő impresszionista munkáinak ad otthont), mert a pénzügyi válság elvitte néhány legbőkezűbb szponzorát.

A múzeumok és más kulturális intézmények világszerte szűkös helyzetben vannak, visszafogják a kiállításokat és csökkentik a személyzetüket, hogy megbirkózzanak a csökkenő adományokkal, a takarékosabb adakozókkal és az állami finanszírozás visszafogásával. Egyes múzeumok be is zárnak. "Egyre nehezebb és nehezebb a helyzet. Évek óta a múzeumok a sor végén állnak, ha kormánypénzekről van szó, így tudjuk, hogy milyen nehéz a helyzet. Viszont a válság hatással lesz az egész kulturális területre" - hangsúlyozta Elizabeta Petrusa Strukelj, a NEMO elnevezésű európai múzeumhálózat vezetője.

Az Albertina jól illusztrálja, hogy a pénzügyi válság miként fordítja vissza azt a trendet, amikor a múzeumok globálisan a magánszponzorálás hullámára támaszkodnak a fejlődésükhöz. A 200 éves gyűjteménye, amely magában foglalja Pablo Picasso munkáit és a világ egyik legnagyobb rajzkollekcióját, korábban hasznot húzott a fellendülésből, amikor a tehetősektől özönlöttek hozzá az adományok.

"A pénzügyi válság nagyon nagy mértékben érintett bennünket. Kevesebb mint 100 nagy patrónusunk van és őket megviselte a krízis. Az állami pénzek mellett az adományozók segítenek a kiállítások finanszírozásában és a művészeti gyűjtemény fenntartásában" - nyilatkozta Klaus Albrecht Schröder igazgató. Az Albertinának így magának kell fedeznie évi 18 millió eurós költségeinek több mint a kétharmadát, és már belekezdett egy távolba mutató megtakarítási programba.

Mivel sok ügyletet két évre előre írnak alá, időeltolódás van a válság kitörésében és ez tükröződik a szponzorálásban - állapította meg Colin Tweedy, a londoni Arts and Business hálózat és tanácsadó cég vezetője. Mint elmondta, a legtöbb nagyvállalati szponzor betartja a szerződéseit, amikor azonban ezek az ügyletek kifutnak, vagy amikor az intézmények új szponzorokat keresnek, akkor nehéz helyzetbe kerülhetnek. "Az emberek úgy gondolják, hogy 2009 még biztonságos év lesz a szponzorálások számára, a valóságos problémák így 2010-ben és 2011-ben érintik az intézményeket" - hangsúlyozta Tweedy.

Az Arts and Business kutatása szerint a vállalati befektetések már csökkenni kezdtek a művészetekben. A látogatók száma és az összeg, amelyet elköltenek az üzletekben és a kávézókban szintén várhatóan esik. "A turisták nem tudják megengedni maguknak a repülőutat vagy félnek elhagyni az állásukat, így nem jönnek szabadságra és a múzeumokba" - magyarázta Julia Flunger, a bécsi Belvedere palota marketing vezetője. A Belvedere, ahol a világ legnagyobb Gustav Klimt gyűjteménye van, mintegy 800 ezer látogatót vonzott 2008-ban, és Flunger szerint meg fogja érezni azt az űrt, amelyet a bőkezű amerikai látogatók hagynak maguk után, amikor csökkentik európai utazásaikat.

Természetesen a galériák és a múzeumok nincsenek egyedül. A művészek közössége attól tart, hogy ha a finanszírozás elapad, az a kisebb, jobban szakosított intézményeket fogja sújtani: Berlinben a politikai fotográfia Cicero galériája így két és fél év után zárt be. A Belvedere is változtatni kényszerül szponzorálási taktikáján. "Ez sokkal nehezebb munka, több hívásra van szükség és a kisebb halak után kell menni ebben a pillanatban" - hangsúlyozta Flunger. "Nem merek felkérni egy olyan vállalatot a támogatásunkra, amelyről tudom, hogy állásokat szüntetett meg" - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár