2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gorbacsov is meg akarta öletni a pápát

2008. április 29. 14:00

Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök aláírása is szerepel azon az utasításon, amely a KGB számára érthetően körülírja a néhai II. János Pál pápa elleni 1981-es merénylet megszervezését.

A szovjet pártvezetés kilenc akkori tagjának, köztük Gorbacsovnak az aláírása található a szovjet titkosszolgálatnak címzett, a merényletre felhatalmazást adó 1979-es feljegyzésen, mondta John O. Koehler egy iratra hivatkozva, amelyre egy varsói archívumban talált rá. Az 1978-ban megválasztott lengyel pápa szálka volt a szovjet vezetés szemében, mert megingatta a kommunista berendezkedést Lengyelországban. A későbbi szovjet elnök és kommunista pártfőtitkár Gorbacsov mellett neki tulajdonítanak a legnagyobb szerepet a kelet-közép-európai kommunista rendszerek bukásában.

Az 1979 novemberéből származó PB-utasításban többek között ez olvasható a Wprost szerint: "Minden lehetséges eszközt fel kell használni annak a politikai átrendeződésnek a megakadályozására, amit a lengyel pápa indított el, és ha szükséges, a félretájékoztatásnál és a hitelrontásnál nagyobb hatású eszközöket is fel kell használni".

Koehler szerint ez a megfogalmazás rejtette a katolikus egyházfő meggyilkolására szóló megbízást. Gorbacsovot már korábban is összefüggésbe hozták a merényletettel, a politikus azonban mindig cáfolta az állítást, hogy megbízást adott II. János Pál meggyilkolására.

A pápa súlyosan megsebesült a római Szent Péter téren történt merényletben. A török állampolgárságú támadó, Mehmet Ali Agca 19 évet töltött rács mögött Olaszországban, amikor a pápa nyomatékos kérésére 2000-ben kegyelemben részesítették. Jelenleg több más, korábbi bűncselekmény miatt Törökországban tölti börtönbüntetését.

A merénylet hátterét nem sikerült megnyugtatóan feltárni az Agca elleni perben. Máig több, egymásnak ellentmondó elmélet él ezzel kapcsolatban, némelyik szerint valamelyik nagyhatalom adott megbízást a merényletre, mások szerint iszlamista és nacionalista csoportok.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár