2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumokkal egyezkednének a visszakövetelt hagyatékról

2007. november 16. 10:00

Egyezséget ajánlanak a Sigray-hagyaték örökösei az illetékes kormányzati szerveknek és a gyűjtemény darabjait őrző múzeumoknak.

Ez az örökösök pénteki, nemzetközi sajtótájékoztatójára szóló meghívóban olvasható, amelyet az egyik örökös, Schell József ügyvédje útján juttatott el az MTI-hez. `A Sigray örökösök egyszeri, nagyvonalú ajánlatot kívánnak tenni az illetékes kormányzati szervek és múzeumok számára: a 225 tárgyból álló anyag, amely még a múzeumokban található, 43 százalékát a múzeumoknak ajándékoznák, amennyiben a többi tárgyat belátható időn belül visszakapnák` - olvasható a dokumentumban.

A Sigray-hagyaték ügye múlt pénteken kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor a Magyar Nemzeti Múzeum a végrehajtó fellépése nyomán kiadta azt a műkincset, amelyet a bíróság két éve jogerősen Sigray Antal örököseinek ítélt. A hagyatékból további 225, annak idején letétbe helyezett műkincset őriznek a Magyar Nemzeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban, illetve a Helikon Kastélymúzeumban.

Patay Géza, az örökösök ügyvédje elmondta: Sigray Antalt, a felsőház elnökét a német megszállás után a mauthauseni haláltáborba hurcolták. A koncentrációs tábor megpróbáltatásait túlélte, 1947-ben külföldön hunyt el. Az Úri utcai palotában és az ivánci kastélyban őrzött, több ezer műkincsből álló gyűjtemény egy részét még maga Sigray Antal helyezte letétbe a német megszállás előtt, 1943-ban. A Rákosi-korszak kezdetén megbízottja tette letétben mindazt, ami a hagyatékból megmaradt.

Közlése szerint már a 1990-es évek elején felmérték és azonosították a hagyaték öt magyar múzeumban fellelhető darabjait. A Balaton Múzeum és a Szépművészeti Múzeum önként átadta az örökösöknek a kért képeket a 90-es évek közepén. Öt éve kis híján sikerült megegyezni a Magyar Nemzeti Múzeummal is az ott lévő műtárgyak kiadásáról, ám ez az utolsó pillanatban meghiúsult. Ezután egy festmény ügyében próbapert indítottak az örökösök. A bíróság 2005-ben jogerősen kötelezte a múzeumot a kép kiadására, ám a végrehajtás másfél évig húzódott, ezért 2007 első felében megindult a végrehajtási eljárás. Ennek eredményeként jelent meg múlt pénteken végrehajtó az intézményben.

Patay Géza aznapi nyilatkozatában kitért arra: a két másik vonakodó múzeum ellen is pert indítottak, ezek az eljárások jelenleg első fokon folyamatban vannak. Kilátásba helyezte, hogy amennyiben a Magyar Nemzeti Múzeum továbbra sem hajlik a megegyezésre, a hagyaték további 25 ott őrzött képe ügyében is pert indítanak az örökösök. Abban az eljárásban már kártérítési igényt is előterjesztenek.

Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója azt írta: az intézmény "mindezidáig elsősorban adminisztratív akadályok miatt volt kénytelen a festmény kiadásától eltekinteni", tekintettel arra, hogy hiányoztak, hiányoznak azok a szükséges engedélyek, amelyekkel állami vagyon részét képező műtárgy a közgyűjteményből kivehető, a nyilvántartásból véglegesen törölhető. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) sajtóirodája azt közölte az MTI-vel, hogy "miniszteri engedélyt kellett volna kérni a Magyar Nemzeti Múzeumnak a Sigray-hagyaték nála található darabjának kiadásához".

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár