2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hétvégi várkalauz: Vaja

2007. október 19. 14:00

A Nyíregyházáról Vásárosnamény felé vezető 41-es útról Baktalórántháza után jobbra letérve Vajára érhet az utazó, ahol a Vay család által emelt várkastélyt tekintheti meg.

Bár külső falak is kerítették, Vaja sohasem számított komolyabb jelentőségű helynek, elsősorban uradalmi központként funkcionált. A Vay család a környékbeli nagyobb váraktól, így Kisvárdától, Nagykállótól és Ecsedtől várta biztonsága megteremtését, cserébe támogatták az erődítmények birtokosainak politikai törekvéseit. A 17. században került sor a kastély jelentős - reneszánsz stílusban megvalósított - átépítésére, erre utal a földszinti nagyterem boltozatának 1650-ből származó felirata. Az épület két átellenben lévő sarkán tornyokat is építettek, amelyek védelmi funkciót láttak el.

Légifotók a várról a Civertan oldalán

A Rákóczi-szabadságharc idején a "nagyságos fejedelem" két ízben is ellátogatott falai közé. Előbb - 1703-ban - személyesen győzte meg a Vay testvéreket, hogy álljanak ügye mellé. Így került belső udvari köréhez Vay Ádám marsall, a munkácsi vár főkapitánya, aki követte urát a száműzetésbe is. Emigrációban, a lengyelországi Gdansk városában hunyta le örökre a szemét. Hamvait csak 1906-ban hozták vissza a szülőhelyére, ahol először a Vay nemesi család kriptájában, majd pedig a templomkertben helyezték örök nyugalomra.

A vár a felújítás előtt

II. Rákóczi Ferenc a második alkalommal - 1711-ben - itt fogadta a magyarországi Habsburg haderők főparancsnokát, gróf Pálffy János tábornagyot, aki megpróbálta rávenni őt a császár előtti meghódolásra. A fejedelem azonban - bár annak elfogadása esetén megtarthatta volna birtokait - az ajánlatot elutasította. A harcok elmúltával sem számították a lerombolásra ítélt magyar várak közé, így elkerülte a pusztulást. Mindazonáltal egy 1712-ből származó összeírás a nemesi lakot gazdasági épületeivel és kertjével együtt mindösszesen ötszáz forintra értékelte, tehát akkoriban elhanyagolt lehetett.

Felújítás közben

Az újjászületéséhez vezető első lépés a Vay Ádám Múzeum létrehozása volt az 1960-as években, majd a 21. század elején végzett nagyszabású helyreállítási munkálatok után ismét régi fényében pompázik az épület. Megújított termeiben a kuruc időkre emlékeztető tárgyak mellett helyet kapott az a barokk szán is, amelyen a hagyomány szerint Mária Terézia császárnőt szánkóztatta meg nyáron a Vay család úgy, hogy ennek érdekében az utat sóval felszórva tették csúszóssá. A szépen helyreállított reneszánsz várkastélyban nyaranta tárogatófesztivállal emlékeznek meg az egykori daliás kuruc időkről.

Megközelítés

Vaja a Google Maps térképén

Látogasson Vajára!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár