2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Keresik a prágai tavasz leverésének ismeretlen áldozatait

2007. augusztus 22. 10:00

Összesen 93 emberéletet követelt az ország 1968 augusztusi megszállása a Varsói Szerződés öt tagállamának - köztük Magyarországnak - a hadseregei által; ebből öt férfi kiléte továbbra is ismeretlen.

Az intézet a `prágai tavaszként` ismert reformfolyamat erőszakos letörésének 39. évfordulója előtt egy nappal honlapján nyilvánosságra hozta az áldozatok névsorát, illetve haláluk részletes körülményeit. `Biztos és ellenőrzött adatunk 93 olyan személyről van, akik az augusztusi megszállással kapcsolatban haltak meg 1968 végéig. Öt férfiáldozat személyazonossága azonban ismeretlen` - mondta újságíróknak a történész.

Az öt ismeretlen áldozat közül három a megszállás első napján Prágában, a Csehszlovák Rádió székháza előtt kibontakozott lövöldözésben vesztette életét, a negyedik áldozat közel a rádió épületéhez esett el, míg az ötödik ismeretlen férfi Csehszlovákia Kommunista Pártja központi bizottságának Moldva-parti székháza előtt halt meg.

Személyazonosságukat sem az akadémiai történészeinek, sem a Kommunizmus Bűntetteit Vizsgáló és Dokumentáló Hivatal (UDV) munkatársainak nem sikerült eddig megállapítaniuk. Miután az évtizedek folyamán senki sem kereste ezeket az áldozatokat, a két történeti intézmény munkatársai szerint az sem kizárt, hogy ezek esetleg a megszálló hadseregek katonái, vagy velük együttműködő személyek is lehettek.

"Bizonyítékaink vannak arra, hogy azokban a napokban néhány katona megszökött alakulatától" - állítja Oldrich Tuma. Mint kifejtette, ráakadtak egy olyan, 1968 őszén történt eset dokumentumaira is, amelyben néhány cseh állampolgár megölt egy szökött bolgár katonát, aki az út mellett állva megpróbálta megállítani kocsijukat, hogy elvigyék őt.

A névsorban szereplő áldozatok döntő többsége fiatal. Nagy részük lőfegyvertől kapott halálos sebet, általában amikor köveket, üvegeket dobáltak a megszálló katonákra, vagy plakátokat ragasztottak az utcákon. Egy másik fontos csoportot azok az áldozatok alkotnak, akiket tankok és a katonai gépkocsik gázoltak el.
A cseh akadémia kortárs történeti intézete összegyűjtötte ezeket a történeteket, s jövőre, a megszállás 40. évfordulója alkalmával könyv alakban is megjelenteti őket. Ugyanakkor az intézet felszólította a közvéleményt, hogy segítsen tisztázni több, eddig még nem eléggé ismert eseményt, illetve küldje meg az intézetnek ilyen irányú ismereteinek leírását.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár