Kulináris titkok az ókori Egyiptomból
2007. június 29. 15:00
Kevesen érdeklődnek az ókori Egyiptom konyhaművészete iránt, bár főzési szokásaikat még ma is alkalmazzuk - állítja Abir Enany, az Ein Shams Egyetem doktorandusza.
Korábban
Az ókori Egyiptom konyhaművészetéről és étkezési kultúrájáról a templomok és sírok falain megmaradt ábrázolások alapján alkothatunk képet. Ezeken rendszerint az ételek alapanyagaiként felhasznált állatok is látszanak. Kutatójuk, Abir Enany szerint az ókori konyhai és ételkészítési szokások máig használatosak Egyiptomban.
Enany számára a legérdekesebb a "fesiekh" (erjesztett hal) készítése. "Az ókori egyiptomiak sokkal fejlettebb technikával készítették ezt az ételt, mint mi. Az ókori egyiptomi 'fasakhanik' (fesiekh-készítők) kibelezték a halat, és eltávolították a belsőségeket, hogy megakadályozzák a baktériumok elszaporodását. Sajnos ma ezzel kevesen törődnek és a teljes halat megszárítják, besózzák. A főtt hús is nagyon egészséges volt: a húsdarabokat összekötötték, kiakasztották száradni, és csak azután főzték meg. A gabonát mozsárral őrölték, majd kézi darálóval lisztet készítettek belőle. A lisztet összekeverték vízzel és a többi hozzávalóval, majd megsütötték vagy sört készítettek belőle" - magyarázta Enany.
Enany tanulmánya nem recepteket tartalmaz, hanem azzal az összetett folyamattal foglalkozik, ahogyan a receptekből ételeket készítettek. "Arról szól, hogy a nagy templomokhoz milyen jól szervezett konyhák tartoztak, amelyek friss ételekkel látták el az isteneket, és a nekik szolgáló papokat. Még az építkezési területeken is nagy konyhákat alakítottak ki. A legjobb példa erre a gízai piramis környéke, ahol jókora sütödéket és konyhákat állítottak fel a piramis építőinek ellátására".
Enany kutatásai szerint az ókori egyiptomiak a konyhák építésénél biztonsági szempontokat is figyelembe vettek. A konyhákat általában a ház déli oldalához építették, hogy az Egyiptomban gyakori északi szél a füstöt ne a ház felé fújja. Sokféle tányért, kést és kanalat használtak, ami kifinomult ízlésről tanúskodik. A mindennapi használati eszközökön túl sok konyhában mosogató és szemétgyűjtő is volt.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
6. Erdély etnikai, vallási helyzete a 16–18. században
II. Népesség, település, életmód
- Hogyan került Erdély Habsburg uralom alá?
- Erdély és Lengyelország számára egyaránt virágkort jelentett Báthory István uralkodása
- II. József haláláról tudósított nyitószámában az első erdélyi magyar újság
- Már ötéves korában megválasztották, de sohasem uralkodott az utolsó erdélyi fejedelem
- A trianoni békét "morális köntösbe öltöztették"
- A Kongresszus csak vonakodva adott támogatást Morse forradalmi találmányához 19:05
- Énekléssel és olvasással oldotta fel gyermekkori traumáit Őze Lajos 15:05
- Az őslakosok iránti meg nem értés okozta Magellán vesztét 12:20
- Már temetésén követelték II. János Pál szentté avatását a hívek 10:35
- Halála után évekig rebesgették Lincoln gyilkosáról, hogy még mindig életben van tegnap
- A Loire-t hozta el az Alföldre a tiszadobi Andrássy-kastély tegnap
- Marcus Aurelius halálával a „jó császárok kora" is véget ért a Római Birodalomban tegnap
- Porig égett a történelem első terrorbombázásában Guernica tegnap