2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges csontváz árulkodik a maják titkairól

2007. május 25. 12:00

Keresztbetett lábbal ült a sírban az a csontváz, amelyre még 2005-ben bukkantak rá a régészek, ám az eredményeket csak most publikálták. A feltárás a Copán városát uraló maják életébe enged betekintést.

Az egyenes helyzetben ülő csontvázat egy szokatlan sírban találták meg, ahol kagylók, cserépdarabok és jádedísztíések vették körül az 50 éves korában eltemetett férfi maradványait. Az egykori politikai vagy vallási vezető több betegségtől is szenvedett, a bal karját alig tudta használni, és egy krónikus fertőzés nyomait is megtalálták a koponyáján - állítja Katherine Miller, aki a maradványokat analizálta. `A test helyzete és a sír szerkezete, illetve több váratlan tárgy is azt sugallja, hogy az eltemetett személy fontos szerepet tölthetett be a társadalomban` - mondta el a sírt felfedező Allan Maca, a New York-i Colgate Egyetem régésze.

Egy domb mélyén rejtőzött a sír

A sír különlegességét jelzi, hogy az eltemetettet teljesen szokatlan pózban, keresztbetett lábakkal ültették le, míg a falakat ismeretlen maja hieroglifák díszítik. A halott mellé tett kagylókból egy csillagászati térkép rajzolódik ki, ahol a maja teremtéstörénetet is megismerhetik a belépők. Maca szerint ugyanis a sírba a temetés után többször is ellátogattak, hogy leróják tiszteletüket az egykori ős előtt. A temetkezési hely egyben az i.sz. 650 körüli Copán mindennapjainak rejtélyeit is bemutatja - állítja a régész.

A felfedezés azonban nem igazán új: Maca 2005-ben bukkant rá a sírra, ám az expedíciót támogató National Geographic és a hondurasi régészeti hatóság kérésére azt csak a múlt héten, több hónapos ásatás után publikálták. A sírra Copán Akropoliszától 400 méterre nyugatra találtak rá. Maca szerint ez az első bizonyíték a város ceremoniális központján kívüli hasonló temetkezésekre. A Honduras nyugati részén álló, 5-9. század között virágzó romváros az egyik legfontosabb maja lelőhely. Egész mostanáig azonban nem tudtak igazán sokat a politikai elitről és annak kulturális hagyatékáról. A szakemberek szerint a sír vizsgálata pont ebben segíthet majd.

A régészek a 19. század óta dolgoznak a területen, és eddig a leginkább a város központi magját kutatták át. Maca szerint a helyi lakosság robbanásszerű növekedésével és a fosztogatásoktól tartva azonban egyre nagyobb területeket vonnak be a kutatásba, és a régészek szerint egyre több nyoma van annak, hogy az uralkodói hatalom a Copán völgy eddig feltáratlan részeiben is jelen volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár