2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közös töritankönyvet terveznek az Európai Unió országai

2007. február 27. 11:45

A jövőben közös Európai Uniós történelemtankönyvekből oktatnák a kontinens múltját. A példát az idei tanévben bevezetett közös francia-német tankönyv adja.

A németek egy olyan európai történelemkönyv megírását sürgetik, amelynek segítségével közös kulturális identitást alakíthatnának ki az Unió leendő polgáraiban. Az ötlet a német kancellár, Angela Merkel támogatását is maga mögött tudhatja, aki a német uniós elnökség során - többek közt - ezzel az oktatási reformmal szeretne maradandót alkotni. A konkrét javaslatokat az unió oktatási minisztere, Anette Schavan tárja majd az államok oktatási miniszterei azok következő, heidelbergi találkozóján. A német oktatási minisztérium szóvivője szerint egy ilyen történelem-tankönyv a közös európai identitást növelné, és hozzájárulna az európai kultúra és történelem mindenki számára fontos értékeinek megismeréséhez.

Példát mutatnak

A tervnek szinte azonnal akadtak ellenzői is. Graham Brady tory szóvivő szerint "tipikus német bürokratikus húzással" állunk szemben. Szerinte a nemzetek számára elengedhetetlen a saját történelem oktatása, és ez kiemelten igaz Nagy-Britanniára. Szerinte az "oktatási felelősséget semmilyen körülmények közt nem szabad közössé tenni". Nigel Farage, az angol EU-ellenes párt vezetője a következőképp kommentálta az ötletet: "Tényleg azt akarjuk, hogy az eurokraták és politikusok kimossák gyerekeink agyát, hogy egy EU-stílusú történelemben higgyenek, ahol a politikusok a nap hősei? Az Euro-történelem azt tanítaná, hogy az európai békét az Unió őrzi, és Angliának sosem volt globális hatalma".

Az Európai Bizottság Berlin javaslatát egy nemrég megjelent, közös francia-német történelemkönyv megjelenése óta begyűjtött pozitív tapasztalatokra építve karolta fel. Az Histoire Geschichte tavaly májusban került a boltokba, és az alkotók között nem volt különösebb véleménykülönbség. A nagy egyetértésben végzett projekthez valószínűleg az is hozzátartozik, hogy a középiskolai 11-13. osztály számára készült könyv az 1945 utáni eseményeket dolgozza fel, tehát a német-francia megbékélés és partnerség időszakát. Kényes kérdésekkel inkább a folytatásban, azaz az 1870 és a második világháború közötti időszakot feldolgozó munka során kell majd szembesülniük az íróknak.

Optimizmusra nincs sok okunk, és a német-francia könyv példáját követve valószínűleg előbb születnek majd meg a regionális együttműködésre épülő tankönyvek, mint az átfogóan egységes oktatási segédanyagok - fogalmazott a német sajtó. Feldolgozandó probléma és kényes kérdés ugyanis még ma is bőven akad az Unió szomszédos államai között.

Az ötlet és annak Kárpát-medencei vonatkozása kapcsán megkerestük Miklósi Lászlót, a Történelemtanárok Egyletének elnökét, aki elmondása szerint örülne annak, "ha nálunk is lenne olyan történelemtankönyv, amely véleményeket ütköztetne, illetve lehetőség szerint egyeztetett anyagot közölne. Korábban már elindult egy magyar-szlovák együttműködés, amelynek az a célja, hogy egy-egy vitakérdésben egymás mellé tegyék a különböző álláspontokat. Ez mindenképpen üdvözlendő, egy későbbi, reménybeli közös munka alapja lehet". Ehhez kapcsolódik az a román-magyar kezdeményezés is, amely jelenleg még csak Erdély történetét írja újra, de a jövőben esetleg közös tankönyvek megalkotásához is elvezethet majd.

Miklósi szerint azonban nem szabad kapkodni, mivel "a közös történelemkönyv előkészítéséhez hosszú egyeztetés szükséges. A nyugat-európai, számos országban használt - választható - tankönyv megalkotásához 6 év kellett. Kevéssé valószínű, hogy régiónkban ez rövidebb idő alatt megoldható lenne". A környező országokkal együtt készítendő, jövőbeli közös könyv kialakítása kapcsán Miklósi László a tematika fontosságát hangsúlyozta, hiszen szerinte "ha például az életmód (foglalkozások, viselet, stb .) megfelelő módon kerülnének be a könyvekbe, bemutatható lenne az egyes kisebbségek együttélése. S ez már a reménybeli nemzetközi együttműködés előtt is megvalósítható".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár