2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megfejtették Hitler némafilmjeit

2006. november 29. 11:45

Egy új szoftver és angol iskolások segítségével végre sikerült betekintést nyerni Adolf Hitler eddig ismeretlen magánéletébe, mivel érthetővé vált, mit is mond az utána maradt, magánjellegű némafilmeken.

Kedvelte a Miki egeret

A filmeket a Berchtesgadeni Obersalzberg hegyen lévő, Hitler által 1928-tól bérelt Berghof ebédlőjében találták meg, és évtizedeken át amerikai levéltárakban őrizték. Most azonban a műsorban bemutatták, hogy az angol diákoknak az úgynevezett ALR-technológia (Automated Lip Reading, magyarul: automatikus ajakleolvasás) segítségével sikerült a mozgóképen látható ajkakat minden szögből leolvasni. Ennek angolra fordították Hitler németül elhangzott szavait, így megfejtették a náci filmkészítés egyik legnagyobb rejtélyét is.



Különösen a történészek számára bír nagy jelentőséggel, hogy megfejtsék ezeket a náci időkből fennmaradt, magánjellegű némafilmeket. Néhány ilyenben ugyanis Hitler és Eva Braun "szerelmes csevegése" hallható. Másokon, amelyek Berlin szovjet ostroma alatt készültek, a fáradt és beteg Führer látható, aki ennek ellenére erélyes szavakkal bíztatja a Wehrmacht katonáit. Más filmekből pedig megtudható, hogy Hitler szigorú bírálatot gyakorolt legközelebbi munkatársaival szemben is.

A néma filmekben Hitler újból és újból kifejezte arra irányuló szándékát, hogy ezer évig fennmaradó birodalmat hozzon létre. 1936-ban kézi filmfelvevő kamerát ajándékozott Eva Braunnak. Ezekkel a szavakkal adta át neki: "Minden német családnak kellene egy ilyen kamerával rendelkeznie, hogy a nemzeti gyarapodás minden egyes mozzanatát megörökíthessék vele".

Egyes filmeken Hitler arról beszél, hogy mennyire kedveli a mozit és különösen Miki egeret. Egy másikon hallani, hogy Hitler mérges, amiért Eva Braun bírált egy bemutatott filmet. "Megértem, hogy nem tetszett neked a tegnap este bemutatott film. Tudom, hogy mit szeretnél látni, az Elfújta a szél című filmet" - mondta Hitler. Amikor Eva Braun filmre vette őt a Berghof teraszán, Hitler erre így reagált: "Mit csinálsz itt? Egy öreg embert filmezel? Add csak ide nekem a kamerát, amelyet tőlem kaptál. Le kell, hogy filmezzelek!"

A filmekből kiderül, hogy Hitler akkor sem feledkezett meg a háborúról, amikor kedvesénél időzött. "Ruhákról beszélsz nekem, amelyek nem állnak jól rajtad..., de képzeld csak el az én problémáimat!" Egy másik felvételen látható, amint Hitler néhány gyerekkel játszik és ezt mondja az egyik fiúnak: "Légy bátor fiatalember és egy szép napon legyen belőled nagyszerű katona!" Egy alkalommal, amikor együtt volt olyan náci nagyságokkal, mint Heinrich Himmler, Albert Speer, Joachim von Ribbentrop, Reinhard Heydrich, Joseph Goebbels és Karl Wolff, Hitler elárulta, hogy megveti a kövér "birodalmi marsallt", Hermann Göringet, akivel aznap együtt ebédelt. "Való igaz, amit mondanak. A sertések megeszik társaik húsát" - jelentette ki Hitler.



A filmek elárulják Hitler fizikai leépülését is, és alátámaszthatják azt a feltevést, miszerint Parkinson kórban szenvedett. Az egyik némafilmen állítólag izomremegésre panaszkodik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár