2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Van Gogh-képek érkeztek Budapestre

2006. november 6. 11:00

Vincent van Gogh alkotásaiból nyílik kiállítás decemberben a budapesti Szépművészeti Múzeumban, ahol Hiller István bemutatta a tárlatra elsőként megérkezett képet.

A washingtoni National Gallery of Artból kölcsönzött, Parasztház Provance-ban című, 1888-ban festett alkotást hamarosan a nagyközönség is megtekintheti a centenáriumát ünneplő intézményben. Hiller István oktatási és kulturális miniszter minden idők egyik legvonzóbb magyarországi kiállításának nevezte a december 1-jén megnyíló bemutatót, amelyen a holland festőművész csaknem nyolcvan alkotása látható majd. Több mint száz éve nem nyílt ilyen átfogó kiállítás sem Budapesten, sem a régió más országában Vincent van Gogh műveiből - mondta.

A miniszter szerint a tárlat jelentőségét mutatja, hogy a kiállításra több mint 40 gyűjteményből, köztük az amszterdami Van Gogh Múzeumból, a párizsi Musée D'Orsay-ból, a New York-i The Metropolitan Museum of Artból, valamint a washingtoni National Gallery of Artból is érkeznek remekművek. A kiállítás képeinek biztosításának összege meghaladja a 150 milliárd forintot. Mint Hiller István elmondta, ennyi pénzt nagyon régen fordítottak Magyarországon kiállítás biztosítására.

Geskó Judit, a három és fél hónapig nyitva tartó kiállítás kurátora elmondta: a külföldi múzeumoktól kölcsönzött képek mellett a Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő rajzok és grafikák, valamint egykor hazai magángyűjteményekben őrzött művek is megtekinthetőek. A tárlaton Vincent van Gogh első éveit meghatározó alkotók, köztük Rembrandt, Delacroix, Daubigny és Millet egy-egy jelentős művét is bemutatják. A magyar művészek alkotásain keresztül pedig a holland festészet 20. század elejének magyar festészetére gyakorolt hatásával ismerkedhetnek a látogatók. A kiállításon összesen 150 festményt, rajzot és sokszorosított grafikát mutat be a múzeum. A tárlatot magyar és angol nyelven megjelenő 600 oldalas katalógus kíséri, amely bemutatja Vincent van Gogh életművét is - tette hozzá Geskó Judit.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy külföldről is várják a látogatókat; a szomszédos országokban online hirdetések, Bécsben plakátok is hirdetik az eseményt. A kiállítás összköltsége több mint 400 millió forintot tesz ki, ennek legnagyobb részét a műalkotások biztonságára költötték. A főigazgató közölte azt is, hogy a belépőket elővételben olcsóbban vásárolhatják meg az érdeklődők az interneten, a múzeumban és mintegy 50 városban az ismert jegyirodákban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár