2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Antik szőlőprésre bukkantak a francia Riviérán

2006. április 21. 10:00

Francia régészek vizsgálták át a Riviéra antik emlékeit és az Antipolis településnél előkerült leletek alapján a tengerpart különleges mezőgazdálkodásáról alkottak képet.

Több mint 100 ezer m2-nyi területet vizsgáltak át francia régészek a festõi Antibes-Juan-les-Pins lagúnáinál, a Cote d'Azur-ön. A Nizza és Cannes között fekvõ település, amely az antikvitásban az Antipolis nevet viselte, a kereskedelmi útvonalak egyik csomópontja volt. Az elõkerült leletek fontos információkat adhatnak a tengerpart megmûvelésérõl, és az itt folytatott mezõgazdasági tevékenységrõl.

Az ókori sajtolóüzem

A régészek feltételezése szerint a feltárt téglalap alakú épület már a Krisztus előtti évszázadban is állt. A vastag falakat árkok övezték, ilyen szerkezettel a kutatók még nem találkoztak az Alpes-Maritimes vidékén. Az árkokból számos tárgyat emeltek ki: itáliai és pun amforákat, campaniai kerámiát, különböző származású serlegeket, korsókat és fazekakat.

Az építmény sajátosságát az adja, hogy belsejében két kádból álló medencét alakítottak ki. A maradványok egyértelműen egy ókori sajtolóüzemre utalnak. Ez a típus nem volt ismeretlen a kutatók előtt, mivel hasonlókat gyakran alkalmaztak a gall Narbonne szőlő- és olajfatermesztéséről híres régiójában. A létesítmény környéke más bizonyítékokkal is szolgált az ókori ember mezőgazdasági munkálataival kapcsolatban: az árkok a parcellák határait jelölték, a veteményeknek gödröket ástak, a földet szépen elegyengették.

Gátmaradványok

A Krisztus utáni két évszázadban a rómaiak hatalmas építkezéseket hajtottak végre a lagúnákban. Ennek eredményeként vastag falat emeltek, amelyre 2,5 méter szélességben földet hordtak. Így egy olyan kövekből álló gát jött létre, amely a part védelmét, és a partszakasz megerősítését szolgálta. A lagúna fenekénél a régészek egy olyan kavicsokkal kikövezett részt tártak fel, amelynek szélessége 40, hosszúsága több mint 200 méter. A pontos funkcióját még nem sikerült rekonstruálni, de a későbbi pollen- és faszénmaradványokra is kiterjedő vizsgálatok talán magyarázatot adnak erre az érdekes jelenségre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár