2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csokoládéval hódítottak a hanyatló Mediciek

2006. április 18. 12:00

Az olasz reneszánsz leghíresebb családja, a Mediciek az európai ízlésháborúban a firenzei győzelmet egy csodafegyverként bevetett csokoládé-különlegeséggel szerették volna megszerezni - állítja az az új kiállítás, amely a csokoládé európai történetét mutatja be.

Csokoládé-háború Európában

A Firenzétől 50 kilométerre északra fekvő Monsummano Terme múzeumában látható tárlat a többi különlegesség mellett bemutatja azt az eddig alig ismert 17. századi levelet, amely egy titkos lábjegyzetben írja le III. Cosimo nagyherceg titkos jázminos csokoládéjának receptjét. A recept igazi csodafegyvert rejtett: a tokásodó, butának is mondott csokoládéfüggő III. Cosimo (1642-1723) azonban ezzel törte meg a spanyolok csokoládé-uralmát Európában.

Cosimo és a bűnös élvezet

Európában először a spanyoloknak sikerült a maják és aztékok fűszeres kakaóitalát egy kellemes, vaníliával, pézsmával és ámbrával megbolondított különlegességgé varázsolni. Az európai konyhákban folytatott vetélkedés során a firenzei Nagyherceg kiadta az utasítást tudósainak, hogy alkossanak egy olyan új receptet, mely felveheti a versenyt a spanyol készítménnyel. Személyes orvosa és udvari tudósa, Francesco Redi hamarosan előrukkolt ételkölteményével, a jázminos csokoládéval. A recept azonban a legféltettebb állami titkok egyike volt egészen Cosimo fia, Giangastone haláláig, akivel viszont a Medici család is kihalt.

Csokoládézó a 17. században

Ida Fontana, a Firenzei Nemzeti Könyvtár igazgatója, és a kiállítás egyik szervezője a Discovery Newsnak adott interjújában elmondta, hogy Cosimo a csokoládéimádatát politikai fegyverként is használta, az új különlegességet ugyanis csak a VIP-vendégeknek kínálta. Nem meglepő hát, hogy a jázminos csokoládé hamarosan a legkeresettebb ital lett az európai udvarokban.

A korban a vízben oldott csokoládét forrásponthoz közel, chicchere-nek nevezett kis csészékben tálalták. A jázminos csokoládé valódi ínyencség volt: a Nagyhercegnek is 12 napba tellett az elkészítése. Danielo Vestri, a most megtalált receptet újraalkotó csokoládékészítő szerint a különlegesség összerakása igazi botanikai-gasztronómiai tervezőmunkát igényelt. A friss jázminvirágokat és a kakaóport ugyanis rétegenként kellett egymásra tenni, ám egy újabb réteg csak 24 óránként követhette az előzőt, és mindezt 12-szer kellett megismételni. Ennyi idő kellett ugyanis, hogy a jázminvirág aromái a kakaóval keveredve megismételhetetlen illatot és ízt hozzanak létre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár