2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aznap: 1989. július 14.

2019. július 14. 13:29 Múlt-kor

„Az NDK támogatja a kínai lépéseket”

A Népszabadság prágai tudósítása:
„Csiang Cö-min, a Kínai KP KB főtitkára az igaz barátság példájaként méltatta azt a megértést és támogatást, amelyet az NDK tanúsított Kína iránt az ellenforradalmi lázadás leverésének nehéz pillanatában. A marxizmus egységes alapján állunk – állapította meg, amikor pénteken találkozott Günter Schabowskival, az NSZEP PB tagjával, a KB titkárával.”

„A berlini vendég kijelentette: az ellenforradalmi lázadás leverése Kína belügye, a Kínai KP-nak teljes mértékben jogában áll, hogy felszámolja az ellenforradalmi, szocialistaellenes, pártellenes tevékenységet. Az NSZEP szerint szükségesek voltak a Kínai KP legutóbbi plénumán hozott határozatok – tette hozzá. (Ekkor váltották le Csao Ce-jang korábbi pártfőtitkárt.)”

„Iráni kurd vezetőket gyilkoltak meg az osztrák fővárosban”

A Magyar Nemzet közölte az MTI bécsi tudósítását:
„Az osztrák rendőrség nagy erőbevetéssel nyomozást indított egy hármas merénylet ügyében. Csütörtökön este Bécsben megölték az Iráni Kurd Demokrata Párt főtitkárát, Abdul Rahman Kaszemlut és két másik kurd személyt.”

„A hármas gyilkosság az osztrák főváros belterületén egy lakásban történt, amelyet az iráni kurdok egyik ausztriai szervezete használt székhelyéül. Egyelőre nem tudni, hogy a merényletet egy vagy több személy követte-e el. Pénteki közlés szerint a második áldozat az 59 éves, meggyilkolt főtitkár helyettese, a 37 esztendős Abdullah Kaderi-Azar volt, a harmadik pedig egy 38 éves, Irakban született kurd férfi.”

„1995-re negyedével csökkennek a szovjet hadikiadások: új moszkvai kezdeményezés”

A Népszava közölte az MTI külföldi értesülését:
„A szovjet hadsereg kész lenne lemondani a tengeri indítású, nukleáris töltetet hordozó manőverező robotrepülőgépeiről, ha az Egyesült Államok is hajlandó lenne leszerelni a sajátjait – közölte Nyikolaj Cservov vezérezredes, a szovjet vezérkar vezető fegyverzet-ellenőrzési szakértője a Washington Post című amerikai újságnak adott moszkvai nyilatkozatában.”

„A Szovjetunió szerint az volna a jobb, ha minden tengeri indítású rakétát leszerelnének, de mivel az amerikai haditengerészet nagyon szeretné megtartani a nem nukleáris töltetű manőverező robotrepülőgépeket, ebbe is belemegyünk, mondta Cservov.”

„Azt is közölte a Washington Post riporterével, hogy a Szovjetunió 1987-ben és 1988-ban 10 milliárd rubellel kevesebbet fordított katonai kiadásokra a tervezettnél. Ez az arány a következő két, három-, hároméves periódusban is megmarad, ami azt jelenti, hogy 1995-re az ország katonai kiadásai 25 százalékkal csökkennek.”

„Legyen Nádor utca?”

A Magyar Nemzet közölte az MTI tudósítását:
„A budapesti Münnich Ferenc utcát ismét hívják Nádor utcának. E követelését a Magyar Október Párt és a Magyar Radikális Párt képviseld! sajátosan nyilvánították ki péntek délután: a mintegy 30-40 résztvevő – hasonló számú érdeklődővel kísérve – a Münnich Ferenc utcában leragasztotta az utcatáblákat, s melléjük felszegezte a „Nádor utca” feliratot. A demonstráció – amelynek törvényben előírt előzetes bejelentését elmulasztották – a járókelők körében vegyes fogadtatásra talált.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Nicolae Ceaușescu (kép forrása: fanatik.ro)George H.W. Bush amerikai elnök Budapesten 1989-ben (kép forrása: nol.hu)Vlagyimir Krjucskov (kép forrása: findagrave.com)Harckocsik a pekingi Tienanmen térnél a diáktüntetések brutális szétverését követően, 1989. (kép forrása: thenation.com)Afganisztánból kivonuló szovjet csapatok, 1989. (kép forrása: Newsweek)A Münnich Ferenc (korábban és ma Nádor) utca visszanevezése, 1989. (kép forrása: Wikimedia Commons)Lech Wałęsa George H.W. Bush amerikai elnökkel, 1989. (kép forrása: atlanticsentinel.com)A Kádár János koporsóját szállító gyászmenet a Rákóczi úton (kép forrása: stefan2001.blogspot.com)A gyászmenet a Nyugati (akkor Marx) téren (kép forrása: magyarhirlap.hu)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár