2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az összeesküvés-hívők a CIA-t gyanították a Lennon-gyilkosság hátterében

2021. december 8. 17:54 Múlt-kor

Amikor a zenész elhaladt Chapman mellett, a gyilkos lőállásba vágta magát és megszólította áldozatát: „Mr. Lennon”. Egy pillanattal később meghúzta a ravaszt. Chapman öt lövést adott le, az első golyó nem, de a másik négy a hátán és a bal vállán eltalálta a legendát, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. 41 éve, 1980. december 8-án búcsúzott az árnyékvilágtól John Lennon.

Órákkal a véres incidens előtt, 1980. december 8-án Mark David Chapman, Lennon legújabb lemezét a kezében szorongatva, békésen várakozott a New York-i Central Park sarkán álló Dakota-ház előtt.

A luxus apartmanház egyik lakójára, az egykori Beatles-sztárra várakozott. Nagyjából délután öt körül Lennon felesége, Yoko Ono társaságában megjelent a bejáratnál.

Amint meglátta a zenészt, Chapman szinte kővé dermedt. A mellette álló fotóst ez nem nagyon zavarta, és akcióba lendült. Egy jó kép reményében Lennon orra elé tolta a csaknem megbénult Chapmant. A zenész dedikálta a lemezborítót és távozott.

A művész házaspár késő este tért vissza otthonába. A Dakota-ház körül hosszú órákon át őgyelgő Chapman ekkorra már felszívta magát. Elhatározta, hogy nem ad Lennonnak még egy esélyt és hidegvérrel meghúzta a ravaszt.

Az illogikus, megmagyarázhatatlan indítékkal elkövetett gyilkosságokat gyakran titokzatosság lengi körül. Ez alól a Lennon elleni merénylet sem volt kivétel, amelyhez az évek során számos bizarr teória kapcsolódott.

Egyesek úgy vélték, hogy a lelkileg instabil, és az öngyilkosság gondolatát fontolgató Chapman kiváló alanya lett a CIA által még az 1950-es években elindított tudatmódosító kísérleteknek, amelyek számos, az Egyesült Államokban elkövetett politikai gyilkossággal hozhatók kapcsolatba.

Miért akarhatta a CIA Lennon halálát? A zenész kisebbik fia, Sean Lennon egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a rendkívüli karizmával rendelkező édesapja szálka volt az amerikai kormányzat szemében, mert számtalanszor fellépett a vietnámi háború, a rasszizmus és az elnyomás ellen, és zenéivel százezreket tudott megmozgatni egy-egy fontos ügy mellett.

Tény, hogy a kormányzat Lennon kiutasításán is dolgozott, de ezen logika mentén más szókimondó előadók, így például Bob Dylan, vagy a rendszert élesen bíráló Dead Kennedys tagjai is veszélyben érezhették volna életüket. 

A teljes igazságot talán soha nem tudjuk meg, de egyet bizton állíthatunk: John Lennon munkássága évtizedekkel a halála után is nagy hatást gyakorol az emberekre. Egy 2002-ben Nagy-Britanniában végzett felmérés alapján Lennon az előkelő nyolcadik helyet foglalta el a 100 legjelentősebb brit listáján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az utolsó fotó John Lennonról (b), aki éppen gyilkosának (j) dedikálja lemezborítóját
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár