2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az igazi aranyifjak – milyen sors várt a híres konkvisztádorok utódaira?

2018. augusztus 8. 13:19 Múlt-kor

A Cortés-testvérek

Az Azték Birodalmat leigázó Hernán Cortés ugyancsak több gyermeket hagyott maga után. A két leghíresebb közülük a Cortés nevet továbbörökítő fiai voltak. Az idősebbik Martín Cortés, Az első mesztic a konvisztádor szeretőjétől, egy náhua asszonytól született 1523-ban. Martínt már korán elszakították édesanyjától és apja kérésére VII. Kelemen pápa törvényesítette őt. Martín – a Kolumbusz testvérekhez hasonlóan – a spanyol nemesi elit körében nőtt fel és szintén a királyi udvarban szolgált apródként, majd lovagként.

Időközben azonban Cortés megházasodott és felesége 1532-ben egy újabb fiúval örvendeztette meg, akit – nagy fantáziával – szintén a Martín névre kereszteltek. A törvényes házasságból született Don Martín vált apja örökösévé, mint az Oaxaca-völgy márkija és így az amerikai gyarmatok egyik leggazdagabb nagyura.

A két Martín az 1560-as években tért vissza a mai Mexikó területén szerveződő Új-Spanyolországba, ahol a helyi nemesi elit – amely ekkor nagyrészt szintén az egykori konkvisztádorok gyermekeiből állt – vezetőivé váltak. A gyarmati politika ekkoriban meglehetősen feszült volt, ugyanis a helyi nemesek egyre rosszabbul viselték a Spanyolországból küldött hivatalnokok befolyását. Bár a Cortés-testvérek nem tartoztak a leghangosabb lázongók közé, származásuk okán természetesen maguk is szimpatizáltak ezekkel a nézetekkel.

Don Martín igencsak szembetűnő életmódja pedig igencsak könnyű célpont volt riválisai számára. Így például az alkirály rendre „panaszkodott” a spanyol udvar felé, hogy Don Martín szinte királyi vérként tetszeleg a többi nemes között, akiket úgy szólít meg, mintha rangban alatta állnának, sőt saját kíséretet szervez belőlük utazásai során.

A Cortés-testvérek bukása végül 1566-ban következett be. Apjuk Montezuma felett aratott győzelmének évfordulóján egy nagyszabású álarcosbált szerveztek, ahol színészek eljátszották a nagy konkvisztádor és az azték uralkodó találkozását, majd a döntő csata jeleneteit is. A jó hangulatú ünneplés során több helyi nemes, a szintén konkvisztádor-utód Avila testvérek vezetésével – a vádak szerint – már odáig jutott, hogy terveket szőtt, hogy miként koronázzák Don Martínt Új-Spanyolország királyává.

Nem tudjuk, hogy valóban léteztek-e ilyen függetlenedési tervek a mexikói nemesek körében, de annyi bizonyos, hogy ez már pletyka szintjén is sok volt a spanyol világbirodalmat kormányzó II. Fülöp számára. Véres megtorlás kezdődött, számos nemest letartóztattak, az Avila-testvéreket pedig lefejezték és fejüket karóra tűzve közszemlére tették. Idősebb Martín szintén börtönbe került, ahol kegyetlenül megkínozták.

Don Martín ki tudta használni, hogy személyesen is ismerte a királyt, így elutazhatott Spanyolországba, ahol személyesen adhatta elő ügyét az udvar előtt. Itt ha teljesen nem is tudta magát tisztázni – soha nem térhetett ezután vissza Amerikába –, élete hátralévő részét kényelmes gazdagságban élhette le, sőt nem sokkal később bátyja is kiszabadult börtönéből és csatlakozhatott hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár