2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az eddig gondoltnál kevesebb műkincset zsákmányolhattak a drezdai kincstár kifosztói

2019. november 27. 14:04 MTI

A múzeum vezetője szerint az eddig feltételezettnél kevesebb kincset vittek el a hétfői ékszerrablás elkövetői a szász választófejedelmek és királyok palotájának világhírű kincstárából. A rablók csak azokat a tárgyakat vitték el, amelyekhez közvetlenül hozzáfértek, miután baltával betörték három ékszeres vitrint üvegét – közölte kedden Dirk Syndram, a kincstár igazgatója. A tárolókban három ékszergarnitúrát őriztek, amelyek összesen nagyjából száz darabból álltak.

Az elrabolt ékszerek között van egy nagy gyémánt bross, egy gyémántokkal kirakott váll-lap és más ékszerek. Nem sikerült azonban megkaparintaniuk a gyémánttal kirakott cipőkapcsokat és gombokat, egy gyöngy nyakláncot és egy gyémántokkal kirakott kardot.

A rendőrség szerint a rablást profi bűnözők követték el, nem egyszerű betörésről van szó, hanem célirányos, jól előkészített bűncselekményről – mondta Olaf Richter, a nyomozás vezetője.

A rendőrség azonosította azt az autót, amellyel a rablók elmenekültek, és amelyet később kiégve találtak meg a kincstárhoz közeli egyik mélygarázsban. Az elkövetők a gépkocsi felgyújtásával a nyomokat akarták eltüntetni – mondta Richter.

A rendőrség feltételezése szerint az, hogy a környék áramellátásban zavar keletkezett a betörés előtt, kapcsolatban állhat a rablással. A hatóságok felhívására már 91 bejelentés érkezett, kikérdezték egy közelben lévő szálloda vendégeit és a múzeum környékén hétfő hajnalban tartózkodó járókelőket is.

A rendőrség kedden közzétett az interneten egy részletet az ékszerrablás idején készült biztonságikamera-felvételekből. Ezeken két alak látható, amint kezükben zseblámpával a kincstár felé haladnak. Az egyik csuklyát viselő ember fejszével addig üti az ékszeres vitrin üvegét, amíg be nem törik.

A drezdai kincstárat Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király hozta létre 1723-ban. Az évszázadok során háromezernél is több műalkotás – ékszer, dísztárgy, bútor – gyűlt össze benne, és kezdettől nemcsak a műtárgyak őrzésére, hanem bemutatására, kiállítására is szolgált.

A palota és benne a kincstár a második világháború utolsó szakaszában, 1945 februárjában légitámadás következtében szinte a teljes drezdai belvárossal együtt nagyrészt romba dőlt és kiégett. A helyreállítás az ezredforduló után fejeződött be, a kincstár 2006 óta látogatható ismét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár