2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Amikor a britek megpróbálták télvíz idején elrabolni George Washingtont

2022. március 27. 15:52 Múlt-kor

Tanulságok

A fő csapatra egyáltalán nem figyeltek fel, így csak utólag vált nyilvánvalóvá többek számára, hogy mit is szerettek volna a britek elérni. A sors fintora, hogy az a hóvihar, amely elhalasztotta a britek indulását, egyúttal azt is eredményezte, hogy a műveleti területen az amerikaiak nem tudták a saját mozgásukat megkönnyítendő időben eltakarítani a havat. Ezért amikor a britek az előre kinézett utat kívánták használni, azt a lovak szügyéig ellepte a hó.

Arthur St. Clairnek egyébként sikerült egy kémet is becsempésznie a britek idegenvezetőivé elszegődött helyiek közé, ezért már 11-én jelentést tehetett Washingtonnak a sikertelen brit próbálkozásról, és figyelmeztette, hogy ő lehetett a fő célpont, és nem biztos, hogy a rendelkezésére álló egységek elegendőek egy nagyobb támadás kivédésére.

Washington értette a célzást, és megnövelte az őrök számát, továbbá utasította St. Clairt, hogy növelje a lovas járőrök számát észak felé. Valószínűleg csak a lovas támadóktól tartott, mivel úgy vélekedett, hogy egy gyalogos egység számára Morristown már túlságosan messze esik.

Február végén a jég elolvadt, így a szárazföldi támadások esélye véglegesen elúszott. Felmerült még mindkét félben, hogy esetleg a britek megpróbálkoznának egy vízen keresztül történő támadással. Beckwith azonban jelentést kapott arról, hogy Washington őrségét először 350, majd 400 főre emelték Morristownban.

Amikor március közepén ismét hidegebbre fordult az időjárás és a környéket újra beborította a hó, Washington minden ezredből további két katonát rendelt magához, hogy ideiglenesen csatlakozzanak az őt őrző csapathoz.

A britek értelemszerűen nem örültek a hirtelen feltámadt óvatosságnak, de semmit nem tudtak kezdeni a helyzettel, mert már nem állt a rendelkezésükre elegendő erő, hogy egy fentihez hasonló esélyt kihasználjanak.

Beckwith folyamatosan figyelte Washington környezetét akkor is, amikor már elhagyta Morristownt, és sikerült is kémekre szert tennie, ám olyan információt, amely lehetővé tette volna az ismételt beavatkozást, soha többet nem sikerült begyűjtenie. Az amerikaiak nemsokára megnyerték a függetlenségi háborút, Washingtont pedig kétszer is megválasztották elnöknek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Wilhelm von KnyphausenWashington imája Valley Forge-nál, 1777.Az amerikai Kontinentális Hadsereg katonái téli szálláshelyeiket építik a New Jersey-i Morristownban, 1779-1780 telén.Washington morristowni főhadiszállásaAmerikai csapatok téli szálláshelyen a függetlenségi háború idejénArthur St. Clair tábornok, Washington szárnysegédjeWashington és rossz állapotú, demoralizált csapatai Valley Forge-nálWashington 1779-ben, Charles Peale festményén
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár