2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Alapjaiban rengette meg a világot az 1918-ban kitört spanyolnátha-járvány

2020. január 30. 18:45 Múlt-kor

A babonák járványa

Mindazonáltal voltak továbbra is olyan helyek a világon, ahol soha nem hallottak sem Darwinról, sem a mikróba elméletről, és a hagyományos indokokkal magyarázták a tömeges megbetegedéseket.

Kína gyéren lakott belső területein például sokan gondolták úgy, hogy sárkányok vagy démonok küldték az emberiségre a járványt, és sárkánykirályok nagyméretű ábrázolásaival rendeztek felvonulásokat az utcákon, hogy kiengeszteljék a haragos természetfeletti lényeket.

Egy misszionárius orvos később arról írt, hogy 1919 első hónapjaiban Sanhszi tartományban házról házra járva arra lett figyelmes, hogy a családok ollókat helyeztek a bejárati ajtókhoz – úgy gondolták, ezek elrettentik a démonokat, „vagy esetleg kettévágják őket.”

Még a modernnek gondolt nyugaton is feltűntek „alternatív” magyarázatok. A halál látszólag bármiféle logikus ok nélkül sújtott le emberekre, a négy évi háború pedig legyengítette a lakosság pszichológiai immunrendszerét is.

Látva, hogy az orvosok mennyire tehetetlenek a gyilkos kórral szemben, sokan visszanyúltak a modern tudomány előtti időkbe a magyarázatért. Közülük a legtöbben úgy hitték, a járvány Isten bosszúja a bűneikért.

Következtetéseik sokszor még rontottak is a helyzeten. A spanyolországi Zamorában például a püspök nem volt hajlandó betartani a hatóságok által elrendelt gyülekezési tilalmat, ehelyett a templomokba rendelte a népet, hogy kiengeszteljék „Isten jogos dühét”.

Ez a továbbiakban a spanyolországi járvány egyik legsúlyosabb halálozási arányát eredményezte a városban. Ez a lakosoknak is feltűnt, azonban nem hibáztatták érte a püspököt, inkább kitüntették hősies kiállásáért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Kansas állambeli Fort Funston katonai támaszpont gyengélkedője 1918-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)Két francia férfi az utcán hirdeti a maszkokkal való védekezést az influenza ellen (kép forrása: Getty Images)Tömegsírt ásó férfiak az Egyesült Államokban, a Pennsylvania állambeli Philadelphiában a spanyolnátha idején (kép forrása: The Historical Medical Library of the College of Physicians of Philadelphia)A USS Ascutney amerikai hadihajó egy spanyolnáthába belehalt tengerészének temetése az oroszországi Arhangelszkben, 1919. február (kép forrása: National Archives)Japán iskoláslányok maszkban a járvány idején (kép forrása: Bettmann Archive)A nyugati fronton szolgált szerb katonák egy szerbek és portugálok számára fenntartott kórházban a hollandiai Rotterdamban, 1919. február 5. (kép forrása: H.A. van Oudgaarden / Piet van Bentum)Robert Koch (ül) és Richard Pfeiffer munka közben (kép forrása: Getty Images)Golyónyomokra mutató helyi lakosok Amritszárban (kép forrása: live-manchester.co.uk)A járvány áldozatainak temetése Kanadában, az újfundlandi North Riverben (kép forrása: Wikimedia Commons)„A legfrisebb hírek – Továbbra is mutatkozzanak jóhiszeműen! Kerüljék a temetőket!” A „nápolyi katona” ábrázolása egy spanyol karikatúrán (kép forrása: Wikimedia Commons)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár