2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A valódi „utolsó szamuráj” egy gazdagon kitüntetett francia tüzértiszt volt

2020. augusztus 27. 17:33 Múlt-kor

A szamurájok bukása

Az Edóért folytatott hősies küzdelemben azonban csalódnia kellett: Tokugava Josinobu behódolt a császárnak, és harc nélkül feladta fővárosát, amely ezt követően Tokió néven császári fővárossá vált. A bakufu részéről csupán kisebb, szétszórt csoportok folytatták az ellenállást a krizantémtrónnal szemben.

 

Közéjük tartozott Enomoto admirális is, aki északra hajózott, hogy az Aizu klán szamurájait fegyverbe szólítva folytassa a küzdelmet. Ez az erő vált az úgynevezett Északi Koalíció magjává, amely a bakufu katonai vezetésének maradványaival együtt küzdött tovább a császári erők ellen.

 

A Koalíció azonban egyszerűen nem rendelkezett elegendő modern felszereléssel a jobban felszerelt és egyre népesebb császárpárti oldal feltartóztatásához. A fő szigetről, Honsúról 1868 novemberében kiszorultak.

 

Enomoto továbbra sem adta fel: a Tokugava-flotta maradékával és a néhány francia tanácsadóval az északi Hokkaidó (akkori nevén: Ezó) szigetére hajózott, ahol saját államot és katonai parancsnokságot rendezett be Ezói Köztársaság néven. Ez máig az egyetlen köztársasági állam Japán történelmében, főbb vonásaiban az amerikai állammodellt vette alapul. Elnöke – választás útján – Enomoto lett.

Az ellenállók a Hakodate-félszigeten rendezték be a tél folyamán megerősített állásaikat, és készültek a császáriak elkerülhetetlen támadására. Tisztán látszott ekkor már, hogy a franciák a vesztes oldalon álltak, a megadás azonban nem volt opció.

 

A Bosin-háború utolsó nagy csatája Hakodate kikötővárosnál és környékén zajlott a szárazföldön és a tengeren, 1868 decemberétől egészen 1869 júniusáig. 7000 császári katona küzdött mindössze 3000 lázadóval.

Habár minden tőlük telhetőt megtettek, az ellenség számbeli és technikai fölénye kilátástalanná tette a helyzetet. Enomoto 1869. június 27-én kapitulált, elfogadta Meidzsi császár uralmát, és az Ezói Köztársaság megszűnt létezni.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A sógun csapatai a Fudzsi-hegy közelében, 1867. Brunet saját festménye (kép forrása: Wikimedia Commons)Japán tengerészek a Csógei nevű hadihajón, 1867. május 13. Brunet saját rajza (kép forrása: Wikimedia Commons)A sógun katonája 1867-ben, egy Brunet által készített festményén. Megfigyelhető a nyugati és japán, illetve különböző korokból származó felszerelés és ruházat keveredése (kép forrása: Wikimedia Commons)A francia tanácsadók japán társaikkal Hokkaidón (kép forrása: Wikimedia Commons)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár