2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A török nyomdászatot megalapozó diplomatáról rendeztek konferenciát Ankarában

2024. május 23. 11:20 MTI

A magyar-török kulturális évad alkalmából az ankarai Elnöki Nemzeti Könyvtárral szervezett közösen szimpóziumot az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), melynek fókuszában a 18. században élt erdélyi származású nyomdaalapító diplomata, Ibrahim Müteferrika életműve állt – közölte az OSZK szerdán az MTI-vel.

nyomtatványos
Kép forrása: Facebook/ Országos Széchényi Könyvtár

A magyar-török kulturális évaddal a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a két ország.

Az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozatba illeszkedett az Aki összeköt: Ibrahim Müteferrika címet viselő, kedden megtartott nemzetközi konferencia, amely a két országot összekötő, magyar származású, oszmán-török nyelven publikáló közíró, Müteferrika munkásságára fókuszált – olvasható a közleményben.

Mint felidézték, az általa létrehozott első török officina termékei egyszerre voltak török ősnyomtatványok és személyi hungarikumok.

Életműve ideális multi és interdiszciplináris megközelíthetőséget kínált egy konferencia alapjaként, hiszen az a történet-, földrajz-, nyelv- és irodalomtudomány, de a diplomácia-, könyv- és nyomdászattörténet szempontjából is elemezhető.

A tájékoztatás szerint a konferencián Varga Bernadett, az OSZK Régi Nyomtatványok Tára osztályvezetője kiemelte: a 18. század első harmadában induló török nyomdászat különleges helyet foglal el a magyar-török kulturális kapcsolatok hálójában. A két nép közös történetének pozitív eleme, hogy a nyomdászat jelentette kulturális vívmányt egy erdélyi származású személy honosította meg az Oszmán Birodalomban – tette hozzá.

Az eredetileg ötszáz és ezer közötti példányszámban megjelent, manapság rendkívüli ritkaságnak számító kiadványokból az OSZK ma tizenötöt őriz. Az első müteferrikák a nemzeti bibliotéka alapítója, Széchényi Ferenc gyűjteményével kerültek be az OSZK gyűjteményébe, majd a következő nagyjából kétszáz évben fokozatosan gyarapodott a kollekció.

Az Ibrahim Müteferrika néven ismert, rejtélyes kilétű diplomata-nyomdász 1729 és 1742 között készítette el tizenhét kiadványát.

A Müteferrika-nyomda által kiadott művek témaválasztását - a vallási tárgyú munkák tilalma mellett - a nyomdavezető tudományos érdeklődése határozta meg: mindenekelőtt földrajzi, történeti, nyelvtudományi alkotások kerültek ki a sajtó alól, de akad köztük útleírás, politikafilozófiai értekezés és mágnesességről szóló könyvecske is – olvasható az összegzésben.

Az Aki összeköt: Ibrahim Müteferrika című nemzetközi konferencia a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és az ankarai magyar nagykövetség támogatásával jött létre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár