2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A háborúk gyilkos kútjai az ókortól napjainkig

2019. április 27. 11:47 Múlt-kor

A jelenkor biológiai hadviselése és az emberkísérletek

A modern fegyverek és haditechnikák fejlődésének következtében csökkent a vízszennyezés jelentősége, egyre kevesebb esetről számoltak be különböző források, viszont a jelenség maga közel sem szűnt meg. Az első világháború végéhez közeledve 1917-ben az Alberich-hadművelet folytán a német császári csapatok ehhez az ősi módszerhez folyamodva Franciaország északi részén emberi fogyasztásra alkalmatlanná tették a kutak ivóvíz-készleteit. A következő világégés alatt, 1942-ben a görög hadszíntéren sem cselekedtek másként a németek, amikor a falvak szétdúlása mellett, a kutakba elhullott öszvérek tetemeit dobálták fertőzésveszélynek kitéve a helyi lakosságot.

Az 1930-as évektől kezdve, távol Európától és az iszlám területektől Japánban folytatódott a biológiai hadviselés, ám ezúttal a vízkészlettől függetlenül. Az 1930-as években Japán és Kína között folyt fegyveres konfliktus, melynek eredményeképp 1932-ben a kínai Mandzsúria tartományt a japán fél bekebelezte és Mandzsukuo néven újjászervezte. A területszerzéssel párhuzamosan japán tudósok több ezer kínai lakost fertőztek meg és vetettek kísérlet alá a hozzájárulásuk nélkül. A kísérletet vezető orvosok az embertelenség terén állítólag felülmúlták a náci tudósokat is, ennek ellenére mentesültek a háború utáni felelősségre vonás alól, amikor az Egyesült Államok hadereje a kutatási eredményekért cserébe megegyezett velük.

A XX. század második felében ismét a Közel-Kelet térségére korlátozódtak a vízszennyező akciók. 1988-ban Szaddam Husszein Kurdisztánban és Halabdzsa északi részén a kutakat célba véve biológiai légicsapást mért a térségre, ahol a szakértők a mai napig küzdenek a vízkészletben okozott károk helyreállításáért. Az iszlám világ konfliktusa napjainkban is zajlik, a Szaddam Husszein halálát követő hatalmi űrt az ISIS tölti be. 2014-ben az iraki Snune városában az Iszlám Állam hatalmas pusztítást okozott a lakosság körében, majd az értékeket elszállították a térségből, kútjaik működését pedig ellehetetlenítették azáltal, hogy olajat öntöttek a vízbe, vagy épp törmeléket szórtak bele, céljukat egy üzenetben is megfogalmazták: „még ha túl is éltek minket, az élhetetlen környezeti viszonyokat már nem fogjátok.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár