2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gerincüknél szegezték a sírjukba a három „vámpírt” a 14. századi lengyelek

2016. december 13. 13:49

Lengyel régészek különleges sírokra bukkantak a nyugat-lengyelországi Górzyca falucska közelében. A 13-14. századi temetőben három megcsonkított, arccal lefelé fordított emberi maradványra bukkantak, amelyeknek gerincoszlopán több apró lyuk is éktelenkedett. Úgy vélik, szögekkel igyekeztek elérni, hogy a minden bizonnyal vámpíroknak hitt, hajlott hátú emberek a sírban maradjanak.

„A három középkori elhunytat egy korabeli püspöki székhely mellett találtuk. Egykoron egy gótikus katedrális is állt ezen a helyszínen” – magyarázta Krzysztof Socha, a Kostrzyni Erődmúzeum munkatársa a Seekernek. Mint elmondta, két – a szakértők vizsgálatai szerint egy férfi és egy női – csontvázon további csonkítások nyomai is láthatók, amelyeket feltehetőleg éles eszközökkel okoztak.

Az emberi maradványok gerincoszlopán apró, szabályos lyukak nyomai láthatók, amelyek arról árulkodnak, hogy szegekkel verték át a csigolyákat, vagyis odaszegezték a földhöz (a sír aljához). Arccal lefelé fordítva temették el őket, ami szintén az egyik hagyományos eszköze volt a vámpírnak gondolt egyének föld alatt tartásának (illetve megszégyenítésüknek). Az asszony térdét eltörték – bizonyára ezzel is az előbb említett célt igyekeztek elérni.

A vizsgálatok szerint a szerencsétlen nő mindemellett súlyos kyphosisban is szenvedett, vagyis kóros módon meggörbült a háti gerince. Elképzelhető, hogy a púpos asszony félelmet keltett társai szemében, és még halála után egyfajta fenyegetést jelentett az élőkre. A férfihoz tartozó maradvány szintén gyanús, hogy kyphosisos volt, talán emiatt csonkították meg és fejezték le a közösség tagjai.

A harmadik csontváz szintén egy férfihoz tartozott, a becslések szerint 30-35 éves korában sújtott le rá a halál, eltemetői pedig a már korábban említett gerincszögelős módszer mellett még úgy akarták elérni, hogy soha többé ne keljen fel a sírból, hogy a fejét két hatalmas kő közé szorították. „Az ő maradványain nem látni semmilyen betegség jelét” – tette hozzá Socha.

Lengyelország, illetve Bulgária területén az utóbbi években gyakran találnak a régészek „vámpírsírokat”. Többféle praktikákat is alkalmaztak a középkori, illetve kora újkori helyiek, hogy maradásra biztassák az elhunyt „vérszívókat”. Volt, hogy az álluk alá tettek követ, nyakuk fölé pedig egy sarlót helyeztek, máskor egy ekevasat vagy egy vaspálcát szúrtak a mellkasukba, olykor pedig az elhunyt szájába téglát helyeztek (miután kiverték a teljes felső fogsorát), lábát pedig lecövekelték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 Egy 2014-ben megtalált lengyelországi sírban az elhunyt szájában téglát találtak, a felső fogsor pedig teljes egészében ki volt verve
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár