2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A csődtől mentette meg készítői stúdióját a King Kong

2020. március 2. 14:12 MTI, Múlt-kor

87 éve, 1933. március 2-án rengette meg először a filmvilágot King Kong, a hatalmas gorilla. A burleszkekhez szokott nézők akkor még halálra rémültek a tesztvetítés alatt, így újra kellett vágni a filmet.

A túlméretezett majom szülőatyja Merian C. Cooper kalandor természetű filmrendező volt, aki nem is akármilyen háttértörténetet kreált az óriásmajom számára.

Cooper sztorija szerint Kong békében élt az Indiai-óceánon fekvő (képzeletbeli) Koponya-szigeten, míg a gonosz filmesek be nem teszik lábukat a túlméretezett és rég kihaltnak hitt állatokat rejtő helyre.

A vérszomjas tettektől sem visszariadó Kong sorsa megpecsételődik, cirkuszi látványosságként, "a világ nyolcadik csodájaként" New Yorkba viszik, ahol azonban sikerült megszöknie.

A szörnyeteggel, aki filmszínésznő "szerelme" megmentése érdekében felkapaszkodik az Empire State Building tetejére, végeznek a feje fölött elszálló repülőkből leadott lövések.

A King Kong a történeten kívül számos technikai újdonsággal is borzolta a nézők érzékeit. Az alkotók a képkockánként beállított bábfilm, az úgynevezett "stop motion" technikát alkalmazták, a nézőket lenyűgözte Kong és a Tyrannosaurus rex csatája, amely valójában két 46 centiméteres báb vérre menő küzdelme volt.

A hanghatások is alaposan rájuk ijesztettek, bár a megagorillának egy rosszkedvében lévő oroszlán kölcsönözte ordítását.

A film számos munkacímen futott, végül a producerek egyikének fejéből pattant ki a King Kong elnevezés. Hollywood aranykorának kezdetén a forgatásokhoz más filmek díszleteit is felhasználták, így a The Most Dangerous Game és a King Kong nem csak a díszleteken osztozott (előbbit nappal, utóbbit esténként forgatták), hanem a szereplőkön is.

A King Kongban a szépséges szőke színésznőt, Ann Darrow-t alakító Fay Wray, valamint a rendező Carl Denhamet játszó Robert Armstrong fontos szerepeket játszottak a másik filmben is.

A Merian C. Cooper és Ernest B. Shoedsack rendezésében készült 104 percnyi borzongás írói között a híres angol krimiíró Edgar Wallace is szerepelt. A film három operatőrt igényelt, a sok fáradság azonban kifizetődőnek bizonyult.

King Kong a nyitóhétvégén 90 ezer dollár bevételt hozott a csőd szélén táncoló RKO stúdiónak, ezzel az óriásgorilla évekre bebetonozta magát a rekordbevételeket számon tartó lista élén - egészen addig, míg színre nem lépett egy hamísítatlan déli hölgy, bizonyos Scarlett O'Hara.

King Kong számos folytatásra, pótlásra sarkallta az álomgyárat, ezek sikere azonban messze elmaradt az eredeti történettől. Aztán 1976-ban újra nagyot robbant a történet, ezúttal Jessica Lang és Jeff Bridges főszereplésével.

Egy nagyszabású feldolgozás 2005-ben került mozikba, de A Gyűrűk Urát jegyző Peter Jackson a prominens szereposztás ellenére nem tudta túlszárnyalni a korábbi filmeket. A közönségkedvenc szörnyeteg legutóbb 2017-ben, A Kong: Koponya-sziget című filmben szerepelt a vásznon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: Flickr
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár