2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Arábiai Lawrence-ről

2014. augusztus 18. 15:02

1. A már élete során világhírűvé váló, az 1916-18 közötti arab felkelés során kulcsszerepet játszó Thomas Edward Lawrence, ismertebb nevén Arábiai Lawrence egy brit arisztokrata és egy nevelőnő törvénytelen frigyéből született 1888-ban.

2. Lawrence - feltételezhetően egy gyerekkori mumpszos megbetegedésnek köszönhetően - mindössze 165 centiméter  magasra nőtt. Lawrence vegetáriánus volt, alkoholt nem fogyasztott, és a dohányzástól is tartózkodott.

3. Az oxfordi egyetem történészhallgatójaként először 1909-ben a Közel-Keleten járó Lawrence annak ellenére szeretett bele a térségbe, hogy ott-tartózkodása alatt kirabolták, megverték és rá is lőttek.

4. A közel-keleti terepet régészként megismerő Lawrence már 1914 elején a brit hadsereg szolgálatába állt. Első munkája során kollégájával hivatalosan régészeti kutatásokat végeztek Palesztinában, valódi céljuk azonban a terület katonai feltérképezése volt.

5. Az 1916-ig a harcokból kimaradó katonahivatalnokot részben két, nyugati fronton eleső öccsének halála miatt érzett bűntudat ösztönözte az arab felkelésben való részvételre.

6. Lawrence az első világháborúban az oszmán uralom ellen felkelő, szervezetlen arab törzsek összefogásával meghatározó szerepet játszott az antanthatalmak közel-keleti győzelmében. 

7. Lawrence A bölcsesség hét pillére című könyvét egy bizonyos S. A.-nak ajánlotta. Egy elmélet szerint a monogram Selim Ahmedet takarja, ami - állítják sokan - Lawrence feltételezett homoszexualitását bizonyítja.

8. Lawrence az első világháború után az arab delegáció tagjaként részt vett a párizsi békekonferencián. 1921-ben rövid ideig Winston Churchill gyarmatügyi miniszter tanácsadójaként tevékenykedett.

9. A katonatiszt 1922-ben álnéven lépett be a Brit Légierőbe, mivel nehezen tudta elviselni az első világháború után hirtelen jött népszerűséggel járó nyomást.

10. Lawrence 1935. május 13-én motorbalesetet szenvedett, hat nappal később pedig belehalt sérüléseibe. Halála arra sarkallta Hugh Cairns idegsebészt, hogy megtervezze a világ első bukósisakját. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár