2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Miért bújtak régen férfi ruhába a nők?

2014. július 25. 15:23

Nem csak angol divat volt

Cross-dressingre több példát is tudunk hozni a mítoszok világából. A görög mitológia egyik leghíresebb alakját, Héraklészt Omphale - aki rabszolgaként kapta az Iphitus meggyilkolása miatt megbüntetett félistent - a történet egyik változata szerint nem csupán arra kényszerítette, hogy női munkát végezzen, de női ruházatot is viselnie kellett. Achilleusz már önként vette fel édesanyja, Thetisz ruháit, hogy elbújjon Odüsszeusz elől, aki azt akarta elérni nála, hogy csatlakozzon a Trója ellen felvonuló görög sereghez.

Pallasz Athéné gyakran férfinak öltözve bátorította a görögöket az Odüsszeiában. A skandináv-germán mitológia viharistene, Thor Freyja istennőnek öltözött, hogy visszaszerezze híres kalapácsát, a mjölnirt. Gyermekkorunk egyik kedves rajzfilmje, a Mulan címszereplője is férfi gúnyát öltött magára és idős apja helyett beállt a kínai seregbe. A történet egy ősi kínai legendán alapszik (néhány kutató azonban elképzelhetőnek tartja, hogy megtörtént esetről van szó): Mulan az Északi Vej (Wei)-dinasztia által irányított Kínában élt, és azért öltözött férfinek, hogy beteljesítse az egy háztartásra rótt katonaállítási kötelezettséget, ugyanis beteg édesapja már nem lett volna képes hadba állni.

Az egyik leghíresebb történelmi személy, aki nő létére férfi ruhába bújt, kétségkívül Jeanne d'Arc volt. A később máglyán megégetett francia parasztlány elleni vádpontok között az eretnekség és a boszorkányság mellett ott találjuk a férfi ruha viselését is. Érdekes Anne Bonny és Mary Read esete: a gyakran férfi ruhát öltő női kalózok kivégzését elfogásukat követően elhalasztották, mivel azt állították, hogy terhesek.

A 18. századból több olyan hölgyet is ismerünk, aki férfinak öltözve harcolt a seregben: a svéd Ulrika Eleonora Stålhammar a nagy északi háborúban (1700-1721) szolgált a svéd király seregében, s egy nőt is elvett feleségül. Ann Mills dragonyosként szolgált 1740-ben egy brit fregatton, Hannah Snell szintén egy angol hadihajón teljesített szolgálatot 1747 és 1750 között, s tizenegy alkalommal sérült meg, később pedig szolgálati nyugdíjban is részesült.

Az Anna királynőnek öltözött New York-i kormányzó

Edward Hyde, Clarendon harmadik earlje, New York és New Jersey kormányzója állítólag felesége ruháit hirdta, és bokrok mögé bújva ijesztgette a gyanútlan járókelőket. Mivel igen korrupt, pazarló, népszerűtlen figura volt, valószínűleg rosszindulatú pletykáról van szó, de állítólag még a hitvese temetésére is női ruhákban ment el. Az 1702-es New York-i gyűlésen kisestélyiben és fejdíszben jelent meg, majd így osztotta ki az értetlen vendégeket: "Ti idióták, hát nem értitek, hogy én Anna királynőt helyettesítem? Olyan hűen, ahogyan csak tudom."

Az első világháborúban Dorothy Lawrence újságírónő öltötte fel az angol zubbonyt, hogy férfinek álcázva magát tudósítson a frontharcokról. Kevesen tudják, hogy az amerikai Billy Tipton, aki híres jazz-zongorista és szaxofonos volt a nagy gazdasági világválság idején, 1914-ben Dorothy Lucille Tipton néven született, de az 1930-as évektől kezdve férfiként élt. Ötször nősült meg és ezalatt három fiút fogadtak örökbe feleségeivel. 1989-ben bekövetkezett haláláig közeli rokonain kívül senki nem ismerte valódi identitását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár