2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Újabb "elfajzott" képeket találtak Gurlitt házában

2014. március 27. 09:43 MTI

Újabb 180 műalkotást találtak szakértők a kétes eredetű műgyűjteményt birtokló német Cornelius Gurlitt egyik házában, Salzburgban; Gurlitt ügyvédje azt is bejelentette, hogy Cornelius Gurlitt visszaadja a nácik által elrabolt műkincseket tulajdonosaiknak vagy azok örököseinek.

Az osztrák állami televízió szerda este közölte, hogy újabb 180 műalkotásra bukkantak szakértők a kétes eredetű műgyűjteményt birtokló német Cornelius Gurlitt salzburgi házában, ahol februárban már hatvan alkotást találtak. Gurlitt szóvivője, Stephan Holzinger szerint a Salzburgban őrzött gyűjtemény a korábban feltételezettnél is értékesebb és nagyobb. A ház teljesen üres - nyilatkozta csütörtökön Holzinger. Miután február 10-én hatvan műalkotást találtak az épületben, a következő hetekben további két alkalommal végeztek házkutatást a Salzburg Aigen városrészében lévő elhanyagolt házban. Ezek során a korábban meg nem közelíthető helyeken további értékekre bukkantak a nyomozók.

Összességében 238 műalkotást találtak a házban, de nem csak festményeket. A salzburgi gyűjtemény nagy részét rajzok alkotják - többek között Pablo Picasso és Edvard Munch rajzai. A megtalált 39 olajfestmény nagy része Louis Gurlittnak, Cornelius Gurlitt 1897-ben elhunyt nagyapjának az alkotása, aki igen tehetséges tájfestő volt - mondta el Holzinger. Az olajfestmények és akvarellek között Claude Monet, Auguste Renoir, Édouard Manet, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Max Liebermann, Paul Cezanne és Emil Nolde képei is megtalálhatóak. A képeken kívül kerámiatálak, bronzból, márványból és vasból készült, például Auguste Rodintől származó műtárgyakat is találtak a salzburgi házban.

Amennyiben a művek bizonyítottan a nácik által elrabolt alkotások, akkor azokat visszaadják jogos tulajdonosuknak. Edel ugyanakkor hangsúlyozta, hogy véleményük szerint Cornelius Gurlitt gyűjteményének csak kevés százaléka ilyen alkotás. Német sajtóértesülések szerint a 238 tárgyat számláló gyűjtemény értéke felülmúlja a müncheni, 1280 műalkotást számláló gyűjteményét, ezt azonban Holzinger nem erősítette meg, mivel elmondása szerint még egyik gyűjteményt sem dolgozták fel szakértői alapossággal.

A tárgyak eredetének vizsgálatára nagy tudással rendelkező szakértőkből álló csoport áll össze. A kutatás eredményét közlik a nyilvánossággal is. Az első mű, amelynek a visszaadását tervezik, Henri Matisse Ülő nő című portréja, amelynek visszaadásáról rövidesen megegyeznek Paul Rosenberg párizsi műgyűjtő utódaival. A nácik által elrabolt műalkotás egy ideig Hermann Göring gyűjteményéhez tartozott, majd kerülőutakon került a Gurlitt család tulajdonába. Edel szerint a következő hetekben további alkotások visszaadására lehet számítani.

Gurlitt már január végén említést tett a műkincsek esetleges visszaadásáról. Akkor még Hannes Hartung volt az ügyvédje, őt azonban "azonnali hatállyal mentesítették a megbízással járó minden feladat alól" - közölte a férfi új ügyvédje, Christoph Edel, aki nem indokolta az ügyvédváltást. A 81 éves Cornelius Gurlitt az egykor a náci rezsimnek dolgozó műkereskedő, Hildebrand Gurlitt fia. Müncheni lakásában 1280 képet találtak 2012 februárjában egy adócsalás gyanúja miatt indított eljárás során. A részben nagyon értékes tárgyak közül mintegy ötszáz gyaníthatóan a nácik által rablással, zsarolással szerzett zsidó vagyon része. A hatóságok csak 2013 novemberében tájékoztatták a nyilvánosságot a műkincsfogásról, miután az ügy kiszivárgott a sajtóhoz.

Cornelius Gurlitt és jogi képviselői a www.gurlitt.info oldalon februárban információs honlapot indítottak azzal a szándékkal, hogy teret nyissanak a lefoglalt gyűjtemény körüli ügyek megvitatására, lehetőséget adjanak visszaszolgáltatási igények benyújtására és tájékoztassanak a jogi háttérről. Hildebrand Gurlitt a nácik megbízásából egyebek mellett műtárgyak külföldi értékesítésével foglalkozott, a propagandaminisztériumban összegyűjtött elfajzott műveket árulta devizáért. Sok képet saját magának vásárolt meg a Joseph Goebbels vezette minisztériumtól. 1940-ben például 4 ezer svájci frankot fizetett 200 alkotásért. A darabonként csupán 20 frankért megszerzett képek között volt festmény Pablo Picassótól és Marc Chagalltól. Az 1956-ban meghalt műkereskedő fiánál talált gyűjteményből eddig ismeretlen mesterművek is előkerültek, köztük egy Chagall-kép.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár