2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Ki ölte meg Kennedyt?

2013. november 22. 09:04 Csernus Szilveszter

Elmeháborodott merénylő, amerikai maffia, FBI, CIA, KGB, szabadkőművesek, a Moszad, Fidel Castro, földönkívüliek. Röviden ennyi főbb „gyanúsítottja” van az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke, John Fitzgerald Kennedy meggyilkolásának, tekintetbe véve a tudományos és nem tudományos palettát. A hivatalos vizsgálat jelentésén kívül számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot az USA történetének negyedik elnökgyilkosságát követő fél évszázad alatt, melyek között még rendszert alkotni is nehéz. Ám ez nem véletlen: számos gyanús motívum övezte – és övezi ma is –, nemcsak 1963. november 22-ének eseményeit, hanem a merénylet és a vizsgálat utóéletét is. Még a vizsgálattal megbízott Warren-bizottság is beismerte, hogy vannak tisztázatlan kérdések, bizonytalan pontok, de a lényeget illetően egyértelmű választ adott: Kennedyt egy Lee Harwey Oswald nevű magányos merénylő lőtte le a dallasi  tankönyvraktár hatodik emeletéről. Nézzük sorra, milyen eszmefuttatások születtek ennek alternatívájaként.

A Kennedy-iparág

Talán egyetlen történelmi eseményhez sem fűződik annyi rejtély és elmélet, mint a Kennedy-merénylethez. Célunk tehát nem az, hogy megismételjük a már oly sokszor feltett kérdéseket, homályos pontokat – ezzel csak a „talán...”-ok, „állítólag...”-ok sorát növelnénk – hanem hogy összegyűjtsük, a Warren-bizottság hivatalos jelentésén túl milyen fontosabb elméletek születtek a merénylet kapcsán.

Mondjuk meg őszintén: egy labilis természetű egyén, orosz feleséggel (aki nem mellesleg egy KGB-ezredes rokona) hazatér a Szovjetunióból, csak mert Mexikóból nem engedtek át Kubába, lelövi Dallasban az elnököt, majd mielőtt a nyilvánosság előtt beszélne, őt magát is lelövik, és a merénylettel kapcsolatos dokumentumokat tikosítják, köztük néhányukat 75 évre – kinek ne jutna eszébe az összeesküvés lehetősége?

Érdemes tisztázni: összeesküvésről akkor beszélhetünk, ha a bűntett előkészítésében, vagy végrehajtásában a merénylő együttműködött egy vagy több bűnsegéddel. Ezen az eshetőségen belül a történészeket is elgondolkodtató tézisektől a megmosolyogtatókig láttak napvilágot összeesküvés-elméletek. Ezek némelyike szerint nemcsak a Kennedy-gyilkosság, de Jack Ruby, a gyilkos gyilkosának 1967-es daganat okozta halála, sőt a Warren-bizotság ténykedése is az összeesküvés része volt.

Ezek mondhatni távolabb vannak egymástól, mint a hivatalos verziótól. Az ilyen elméletekkel, találgatásokkal már 1963-1964-ben előrukkoltak az újságok hasábjain, és ez nem lankadt a hetvenes évekig. A sajtó nem egyszer név szerint gyanúsított meg befolyásos embereket. Majd ezt követően a Kennedy-gyilkosság irodalmának gyártása napjainkig jól fizető iparággá vált, bár ezek többsége még a főbb összeesküvés-elmélet hívők szerint is inkább „gumicsont”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár