Már hatezer éve is fűszerezték az ételt az európaiak
2013. augusztus 22. 14:42 MTI
Az Európában élők már hatezer évvel ezelőtt is fűszerezték az ételeiket - derült ki egy tudományos kutatásból. A mai Dánia és Németország területén bukkantak olyan edénymaradványokra, amelyeken felfedezték a fokhagymára és mustárra emlékeztető aromájú kányazsombor fűszernövény nyomát.
Korábban
Régészeti feltárások során a mai Dánia és Németország területén bukkantak olyan edénymaradványokra, amelyeken felfedezték a fokhagymára és mustárra emlékeztető aromájú kányazsombor (Alliaria petiolata) fűszernövény nyomát. A fűszert halból és húsból származó zsírmaradványokkal együtt találták - ismertette a BBC online hírszolgáltatása.
A Plos One folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók kifejtették, hogy a mivel kányazsombor tápértéke nagyon kicsi, nyilvánvaló, hogy az étel ízesítésére használhatták. Ez a legkorábbi fűszerhasználatra utaló felfedezés a nyugat-balti régióban - tették hozzá a szerzők. A York Egyetem tudósa, Hayley Saul által vezetett kutatás nyomán megdőlhet az a közkeletű nézet, hogy a vadászó-gyűjtögető embert csak az vezérelte, hogy minél kalóriadúsabb ennivalóhoz jusson. Saul az eredményekből arra következtetett, hogy már hatezer éve is létezhetett valamiféle "konyhaművészet". "Ez egészen új eszme az európai vadászó-gyűjtögető archeológiában" - fogalmazott.
Európán kívül, a Közel-Keleten sokkal korábbi leletek is bizonyítják az ételek fűszerezésének elterjedtségét. Egy izraeli barlangban például 23 ezer éves korianderre bukkantak régészek, és miközben azt nagyon nehéz rekonstruálni, hogy pontosan miként is használták, nagyon fontos lelet, amely kapcsolatba hozható korabeli konyhával - mutatott rá Saul.
Az őskori konyhán tehát ízletesebb ételek készültek, mint gondolták, de azért távolról sem volt változatos a fűszerezés. Eddig csak a kányazsombort sikerült kimutatni. A tudós szerint azonban a korabeli ember rendkívül kreatív volt, jól ismerte környezetét és azt is tudta, hogyan hozhatja ki a legtöbbet abból, amit megszerzett.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
5. Magyarország gazdasága a 20. században
I. Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra, pénzügyi és gazdasági ismeretek
- 1946 nyarára olyan értéktelenné vált a pengő, hogy az utcán hajították el a bankjegyeket
- 1956 miatt is késett a Borsodi Vegyi Kombinát elindulása
- Volt, aki féltette a túl sok szabadidőtől a népet a szabad szombatok bevezetésekor
- A rendszerváltoztatás belülről
- A haderő mellett a gazdaság fejlesztését is megcélozta a győri program
- Naponta nőttek tizenötszörösükre az árak a hiperinfláció idején
- Különösen kegyetlen körülmények között dolgoztatták a Hortobágyra kitelepítetteket
- Miért sikerült a lengyeleknek az, ami a magyaroknak nem?
- Nyolc áldozatot követelt a Kádár-korszak sikervállalatának építése
- Súlyos társadalmi problémákra hívta fel a figyelmet regényeiben Aldous Huxley 20:20
- Sokszor napokig viselte ugyanazt a ruhát Hetty Green, a milliárdos üzletasszony 19:05
- Többször vezette ki Franciaországot a válságból Charles de Gaulle 16:05
- Tutanhamon sírjának felfedezésével mindenkit lenyűgözött Howard Carter 15:05
- Olümpiasz sem tudta megakadályozni fia, Nagy Sándor dinasztiájának bukását 09:06
- Inspiráló nőknek is otthont adott a tiszadobi Andrássy-kastély 09:05
- Egyetlen hete maradt, hogy a forradalom hősévé váljon Gérecz Attila tegnap
- Alattvalói joviális öregúrként és zsarnokként egyaránt tekintettek Ferenc Józsefre tegnap